Ukrajinci bodo prodali trofejo, ki so jo prejeli na Evroviziji

Magazin 17. Maj 202217:36 1 komentar
Kalush Orcestra
PROFIMEDIA

Zmagovalci sobotne Evrovizije, skupina Kalush Orchestra, ki je s pesmijo Stefania prepričala evropsko občinstvo, so sporočili, da bodo prodali evrovizijsko trofejo. Denar bodo namenili za pomoč svoji državi, ki je v vojni.

Ukrajina je v sobotnem finalnem izboru za Pesem Evrovizije slavila zmago. Skupina Kalush Orchestra je oboževalce tega festivala navdušila s pesmijo Stefania, ki pripoveduje o vseh naporih matere ter izpostavlja boje in napore, ki jih je morala prestati za svojega otroka.

Ob razglasitvi zmagovalca 66. izdaje Eurosonga so člani skupine, kot je to tradicionalno v navadi, prejeli tudi stekleno trofejo v podobi mikrofona, ki pa jo bodo prodali z namenom zbiranja denarja za Ukrajino, ki je po napadu Rusije že tri mesece v vojni.

O evrovizijski trofeji

Od leta 2008 zmagovalci tekmovanja Evrovizije prejmejo stekleni mikrofon. Gre za ročno izdelano umetnino iz masivnega prozornega stekla s peskanimi detajli. Trofejo je oblikoval Kjell Engman. Poleg velikega mikrofona manjšo trofejo prejmejo tudi tekstopisci in skladatelji zmagovalne pesmi.

Ukrajina je sicer na tem festivalu doslej zmagala trikrat. Prvič leta 2004 s pesmijo Wild Dances izvajalke Ruslane, drugič pa leta 2016 s pesmijo 1944, ki jo je odpela Jamala. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje