Umrl dolgoletni kreativni direktor revije Vogue Andrê Leon Talley

Magazin 19. Jan 202208:49 > 09:13 0 komentarjev
Andrê Leon Talley
Profimedia

Andre Leon Talley, nekdanji kreativni direktor revije Vogue in modna ikona, je umrl v 74. letu starosti.

V modni industriji, ki so ji dolgo dominirali belopolti, je bil Andre Leon Talley pravi pionir. Leta 2017 je opisal izzive, s katerimi se je spopadal pri svojem delu.

“Delal sem v ozadju. Bil sem vztrajen, nepopustljiv, tih. Nikoli nisem kričal. To je bila najboljša strategija za svet, skozi katerega sem se gibal. Na koncu koncev – to je bil Vogue,” je takrat dejal.

Talley se je rodil v Washingtonu, a vzgojila ga je njegova babica v Severni Karolini. Klical jo je mama. Že v mestni knjižnici je kot deček bral Vogue, za prelomen trenutek pa označuje inavguracijo predsednika Johna F. Kennedyja in prisotnost njegove glamurozne žene Jackie Kennedy. Opisal jo je kot prvo vplivnico na svetu.

Kreativni direktor pri reviji Vogue je postal leta 1988, in z izjemo krajšega obdobja pri reviji W v Parizu, je ostal stalnica Vogua skoraj štiri desetletja. V tem času ga je bilo mogoče pogosto videti v prvih vrstah modnih revij skupaj z Anne Wintour.

Talley je prav tako bil eden od sodnikov v šovu America’s Next Top Model, o njem pa so leta 2017 posneli dokumentarni film.