Legendarno letalo je preuredil v luksuzno vilo z bazenom

Magazin 14. Feb 202319:51 0 komentarjev
letalo vila
Felix Demin/CNN

Možnosti, kaj narediti z upokojenimi letali, so na videz neskončne – od vrnitve v nebo v novi preobleki in letenja za drugo letalsko družbo do recikliranja za rezervne dele ali premikanja na odlagališče letal. Podjetnik Felix Demin pa se je odločil, da bo legendarno letalo Boeing 737 postavil na vrh skale in ga spremenil v vilo.

Nekateri letala spremenijo v restavracije, muzeje, kavarne in celo prostore, namenjene zabavam. Podjetnik Felix Demin pa se je odločil, da zasebno letalo preuredi v luksuzno vilo, ki stoji na vrhu skale na plaži Nyang-Nyang na indonezijskem otoku Bali.

Upokojeno letalo Boeing 737, ki je bilo del flote zdaj ukinjene družbe Mandala Airlines, je podjetnik kupil leta 2021, nato pa ga je prepeljal na oddaljeno lokacijo. Vilo z dvema spalnicama in bazenom, ki stoji na 150 metrih nadmorske višine, bo mogoče najeti od aprila dalje, za nočitev v njej pa bo treba odšteti od 6.500 evrov naprej.

Letalo, ki je postalo vila

Demin, sicer lastnik verige hotelov Bubble Hotel Bali, je za CNN povedal, da je sprva razmišljal, da bi zasebno letalo uporabljal zase, vendar je hitro uvidel, da bi lahko letalo spremenil v nekaj res posebnega. “Že pred nakupom sem pomislil, da bi ga bilo mogoče spremeniti v nekaj edinstvenega, in odločil sem se, da se bom osredotočil na vilo,” je povedal. Med iskanjem je sicer našel približno 20 podobnih letal v Indoneziji.

Na koncu je izbral letalo Boeing 737 indonezijskega vlagatelja. Vendar pa prevoz letala z lokacije na Baliju na nekaj kilometrov oddaljeno skalo ni bil enostaven. “Po posvetovanju z Boeingovo ekipo smo ga morali razstaviti,” je pojasnil. “Odstranili smo kar 50.000 vijakov.”

Po besedah Demina, ki na Baliju živi že približno osem let, je načrtovanje trajalo približno dva meseca, prevoz, ki je vključeval dva žerjava, ogromno platformo, različne strokovnjake in policijsko spremstvo, pa skupno pet dni. “Teh pet dni sem spal najmanj v življenju,” je povedal in dodal, da je večina operacije potekala ponoči.

Nenavadna lokacija

“Dejstvo je, da so ceste na Baliju zelo ozke in da je veliko žic, ki visijo precej nizko,” je pojasnil. “Imeli smo skupino ljudi, ki je s posebno opremo žice dvignila višje, da se jih letalo med prevozom ni dotaknilo.”

Ko je bilo letalo ponovno sestavljeno na lokaciji na najjužnejši obali otoka Bali, so odstranili večji del notranjih elementov in začeli dolgotrajno obnovo. Demin je povedal, da se je zelo potrudil, da je notranjost ustrezala njegovi prvotni viziji. “Želel sem, da bi ljudje v vsakem kotu tega nenavadnega objekta čutili navdušenje,” je pojasni.

letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo vila letalo vila
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN
letalo letalo
Felix Demin/CNN

Do vile je mogoče priti po stopnišču, ki vodi vzdolž krila do glavnega vhoda.

V notranjosti so dnevna soba z barom, raztegljivim kavčem, stekleno steno in dve spalnici z vgradnimi omarami. Pilotska kabina je spremenjena v veliko kopalnico, dodana pa so bila tudi okna. Na voljo bodo ležalniki za sončenje, zunanji dnevni prostor in ognjišče. “Naredili smo vse, da bi dobili točno takšno sliko, kot je bila prvotno načrtovana,” je dodal Demin.

Senzacija na družbenih medijih

Ta edinstveni projekt pa že od prve predstavitve vzbuja veliko pozornosti na družbenih medijih, kar je povzročilo nekaj precej nenavadnih dogodkov na terenu. “Nekega dne sem prišel in videl razbito ograjo in 150 ljudi, ki so sedeli na našem letalu,” je povedal Demin, nato pa opisal, kako je nekoč s krila letala skočil celo jadralni padalec.

Čeprav poudarja, da so na letalu opravili številne varnostne preglede, so njegov posebni položaj na skali in različne slike vplivnežev, ki se sprehajajo po krilu ali pa sedijo z nogami, ki visijo skozi vrata letala, zagotovo povzročili skrb. Prav zato bo zaradi varnosti na skalo namestil tudi ograjo.

Po letih mukotrpnega uresničevanja projekta se Demin neizmerno veseli, da bo končno lahko sprejel goste v zasebni vili oziroma letalu, ki bo po načrtih vrata odprla aprila. To se bo zgodilo leto dni po tem, ko je bilo upokojeno letalo družbe British Airways prenovljeno v edinstven prostor za dogodke za najem na zasebnem letališču Cotswold v Združenem kraljestvu. Hotel Jumbo Stay, nekdanji boeing 747, ki je postal hostel/hotel, je bil leta 2009 odprt v bližini letališča Arlanda v Stockholmu na Švedskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.