V delu Srbije v kinu ne bodo predvajali risanke, ker je glavni junak gej (VIDEO)

Magazin 05. Dec 202218:37
Risanka
Foto: YOUTUBE Blitz Slovenija/POSNETEK ZASLONA

Animirani film Čudežni svet, ki je na sporedu tudi v slovenskih kinematografih, je v delu Srbije sprožil ogorčene kritike staršev na račun spolne usmerjenosti glavnega lika. Risanke, ki so jo v delu Srbije umaknili s kinosporeda, v Bosni in Hercegovini ne bodo prenehali predvajati.

Kot je zapisano v slovenskem napovedniku akcijske pustolovščine Čudežni svet, ki je nastal pod okriljem Walt Disneyja, zgodba prikazuje “malce nevaren svet, v katerem čudežna bitja čakajo legendarno družino raziskovalcev Clade, ki so si med sabo tako različni, da ta raznolikost preti njihovi zadnji in hkrati najbolj pomembni misiji”.

Najmlajši član družine je šestnajstletni Ethan, ki se v risanki zaljubi v fanta, njegova družina pa njegovo izbiro sprejema in spodbuja. Gre sicer za prvi animirani film Disneyjeve produkcije, v katerem je glavni lik gej. In če bi nekateri ocenili, da je ameriški konglomerat naredil korak naprej k sprejemanju različnih spolnih usmerjenosti, je zaljubljenost junaka v delu Srbije sprožila val ogorčenja. Nekateri starši iz Novega Pazarja so kinodvorano z otroki med predvajanjem filma protestno zapustili.

Polemika o homoseksualnosti šestnajstletnika se je nato prenesla tudi na družbena omrežja, kjer so nekateri izrazili neodobravanje, manjkalo pa ni niti sovražnega govora. Kulturni center v Novem Pazarju je zato sprejel odločitev, da risanko zaradi pritožb staršev, ki pravijo, da ta ”propagira homoseksualnost”, umakne s programa. Animirani film sicer ostaja na sporedu v drugih delih Srbije, a je njegova gledanost zaradi bojkota staršev slaba.

Na N1 Sarajevo so ob tem preverili, ali obstaja možnost, da bi film zaradi kritik umaknili tudi s sporeda tamkajšnjega Cineplexxa, ki ima svoje kinodvorane v Sarajevu, Mostarju in Banjaluki. V Cineplexxu so za N1 Sarajevo potrdili, da filma ne bodo umaknili, saj beležijo interes obiskovalcev. “Do tega trenutka nismo imeli nobenih pritožb ali kritik. Prebivalci Sarajeva so odprti in se zavedajo, da risanke spodbujajo ljubezen, druženje in družino,” so dodali. Ob tem so poudarili, da se povpraševanje po filmu ni zmanjšalo, organizirajo pa tudi šolske projekcije, rojstnodnevna praznovanja in organizirane prihode gledalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.