V Kanadi spremenili kazenski zakonik – zdaj ta omogoča pregon zločinov na Luni

Magazin 29. Apr. 202212:33
Delite:
Luna
Foto: PROFIMEDIA

Kanadski zakonodajalci so v četrtek sprejeli spremembo kazenskega zakonika, ki omogoča pregon kaznivih dejanj, ki jih kanadski astronavti storijo na Luni. Obravnavali jih bodo enako kot kazniva dejanja, storjena v Kanadi.

Ottawa je svojo pristojnost za kazenska dejanja, ki jih storijo kanadski astronavti med potovanjem v vesolje, že razširila na pot do postaje Lunar Gateway, ki je trenutno v pripravi za kroženje okoli Lune, ali na njej, pa tudi na površini Lune, je navedeno v dokumentu.

V skladu s predlogom o načinih in sredstvih bi lahko preganjali tudi tuje astronavte, ki ogrozijo življenje ali varnost kanadskega člana posadke na vesoljski misiji, ki jo podpira Kanada.

Sprememba zakona, za katero so poslanci glasovali s 181 glasovi proti 144, je opisana v 443 strani dolgem predlogu zakona o izvrševanju proračuna, ki je bil ta teden predložen parlamentu.

Posodobitev prihaja ob naraščajočem številu vesoljskih poletov in pred prvim poletom na Luno s posadko po več kot 50 letih predvidoma maja 2024, pri čemer naj bi bil na krovu plovila Artemis II, ki bo preletelo Luno, tudi kanadski astronavt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar