V kateri državi se pari najpogosteje ločijo in kje je ločitev najmanj?

Magazin 16. Mar 202317:30
ločitev
Profimedia

Poglejmo si, kako kažejo statistike ločitev po svetu za to leto in kakšno je stanje v Evropi ter na katerem mestu je Slovenija ...

Stopnja ločitev po svetu v zadnjem desetletju vztrajno narašča. Po analizi raziskovalnega centra Pew se skoraj polovica zakonskih zvez v ZDA konča z ločitvijo, pri čemer se je stopnja ločitev prve zakonske zveze od 60. let prejšnjega stoletja povečala za približno 25 odstotkov. Podobno se je v zadnjih nekaj letih znatno povečalo število ločitev v Evropi in drugod. V drugih državah, kot so Kitajska, Japonska in Indija, kjer so nekoč imeli zakone, zaradi katerih je bilo težko ali nemogoče zakonito prekiniti zakonsko zvezo, se je stopnja ločitev od prejšnjih desetletij podvojila ali potrojila zaradi sprememb zakonodaje in kulturnih norm. Stopnja ločitev se močno povečuje v večini delov sveta in pričakuje se, da se bo ta trend nadaljeval še v prihodnjih letih.

Na spletni strani wisevoter.com lahko najdemo lestvice s podatki o statistikah ločitev po državah sveta.

Na prvem mestu so … Maldivi! Precej visoko sta trenutno tudi Rusija in Ukrajina.

 1. Maldivi
 2. Gvam
 3. Rusija
 4. Moldavija
 5. Belorusija
 6. Kitajska
 7. Aruba
 8. Gruzija
 9. Ukrajina
 10. Kostarika

Najmanj ločitev trenutno v tem letu pa imajo v naslednjih državah. Lestvica se začne s Perujem, kjer je najmanj ločitev na svetu.

 1. Peru
 2. Šrilanka
 3. Vietnam
 4. Sveti Vincencij in Grenadine (Karibi)
 5. Malta
 6. Gvatemala
 7. Irska
 8. Južna Afrika
 9. Čile
 10. Kolumbija

Statistike pa se bodo do konca leta seveda spreminjale. Slovenija je v svetovnem merilu trenutno na 89. mestu od vsega 114 držav.

Kakšno je stanje ločitev v Evropi?

Glede na vprašalnik UNIDOMO iz leta 2020 je bila takrat Portugalska vodilna na seznamu evropskih držav z najvišjo stopnjo ločitev na 100 porok. Sledile so: Španija, Luksemburg, Italija, Švedska, Finska, Nizozemska, Norveška, Francija in Danska.

Kaj pa Slovenija?

Slovenija je bila leta 2020 v Evropi bolj na repu lestvice, na 25. mestu s 34 ločitvami na 100 porok. Hrvaška je takoj za nami na 26. mestu. Čisto zadnja v Evropi pa je Irska.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.