V Parizu se je zaključil teden visoke mode in to so najlepše kolekcije

Magazin 17. Jul 202207:49 1 komentar
pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Dvakrat letno se poznavalci modnega sveta odpravijo v Pariz na teden visoke mode, ki na ogled ponuja najbolj precizne kreacije modnih ateljejev. Tam se predstavijo kultna imena, kot sta Chanel in Dior, skupaj z vznemirljivimi znamkami, kot sta Schiaparelli in Balenciaga, ki so zaznamovale ta zgodovinski vidik mode. Tokratna izdaja se je zaključila z impresivnimi predstavitvami modnih umetnin, med katerimi so tudi modne hiše Valentino, Fendi in Giambattista Valli.

Giambattista Valli
Pri modni hiši Giambattista Valli so pripravljeni na zabavo, praznujejo namreč deseto obletnico couture ateljeja in kot italijanski znamki je to vsekakor nekaj, kar je vredno počastiti. Prva polovica kolekcije je bila polna videzov, ki jih bi lahko navdahnila ikonična pevka Cher v času njenega razcveta: za zabavo pripravljene lahkotne silhuete, perje in sijaj. Nato je Valli raziskal svoje zloglasno obvladovanje tila z razkošnimi oblekami, ki pritegnejo pozornost in kličejo po priložnosti za nošenje.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Dior
Diorjeva dama je predvsem posvetna ženska, ki jo veseli lepota, pa tudi pogum in odločnost. Zadnjo predstavitev hiše, ki jo je zasnovala kreativna direktorica Maria Grazia Chiuri, je v veliki meri navdihnila ukrajinska umetnica Olesia Trofymenko. Delo, ki ga je ustvarila za predstavo, “The Flow”, obravnava naravo kot nenadomestljiv del človeškega življenja. Končni rezultat je garderoba preprostih, a nedvomno modnih oblek, plaščev in kostimov, ki so tako lepe, kot so globoko povezane s svobodo in naravo.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Chanel

To sezono je kreativna direktorica Virginie Viard za Chanel nadaljevala svoj dialog s preteklostjo in sedanjostjo te zgodovinske znamke. Natančneje, pogledala je način oblačenja iz 30. let prejšnjega stoletja, ki si ga je Coco Chanel sama zamislila za takrat moderno žensko, hkrati lahkotno in zapleteno. Zaobljena ramena in elegantne dolge obleke se odlično ujemajo z grafičnim dekorjem iz 70. let, ki ga je med svojim službovanjem pri znamki raziskoval tudi Karl Lagerfeld. Kot jedrnato pravi Viard: »Oblačila ostajajo lahka, ženstvena, oblikovana za nošenje. Ne vidim se, da bi to počela drugače.”

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Schiaparelli
Kreativni direktor Daniel Roseberry je povzročil pravi val navdušenja, odkar je prevzel krmilo pri Schiaparelliju, in ustvaril sodobno modo, ki je hkrati izjemno zapletena in avantgardna⁠. Tokratna Haute Couture kolekcija je črpala iz arhivskih del hiše, skupaj z mešanico dekadence iz 80. in uspešnic iz 90., ki spominjajo na Christiana Lacroixa. V zvezi z ustvarjanjem kolekcije Roseberry odgovarja na banalne kritike, da je moda lahkomiselna in nepotrebna: »Kaj je narobe s tem, da želimo izdelovati lepe stvari? To seveda ni edini pomemben del življenja, je pa del življenja. In ustvarjanje res lepih stvari pravzaprav ni tako enostavno. Ampak to je privilegij – in vsak dan sem hvaležen zanj.«

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Alexandre Vauthier
Od trenutka, ko se je začela predstavitev kolekcije Alexandra Vauthierja z osupljivo črno obleko, ki se je zapeljivo premikala z vsakim korakom, je bilo jasno, da bo kolekcija osupljiva. Francoski oblikovalec je znan po tem, da preseneti goste (med katerimi so bile v prvi vrsti Karen Elson, Julia Fox in Miss Fame) s svojimi luksuznimi in naprednimi dizajni in to sezono ni bilo nič drugače. Kaj drugega bi lahko pričakovali od nekoga, ki se je izoblikoval pri Thierryu Muglerju in Jean Paul Gaultierju?

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Iris van Herpen
Nizozemska oblikovalka in znana futuristka Iris van Herpen se je za praznovanje ob 15. obletnici svoje istoimenske znamke ozrla h klasiki – natančneje k Ovidovi pesmi Metamorphoses. Pametno poimenovan “Meta Morphism”, videz preučuje starodavne vizije Ovidove mitologije skozi sodobne teme transhumanizma, kjer človek in tehnologija obstajata v večnih nihanjih, kar nam omogoča, da se sprašujemo, kdo smo onkraj svojih fizičnih teles. Če prevedemo v krojaški jezik: 3D-natisnjeni okraski, lasersko izrezani naglavni okraski in predelana prosojna polisvila.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Balenciaga

Prepustite Demni, da še pretrese urnik tedna mode. V drugi couture kolekciji kreativnega direktorja za modno hišo Balenciaga je prevzel več vintage vpliva in razširil svojo drzno, futuristično vizijo. Otvoritveni videzi so na novo predstavljali neoprensko obleko, tokrat za rdečo preprogo. Majice s kratkimi rokavi so bile obdelane z aluminijem, gala obleke v mavričnih barvah pa so zaživele na svetovnih zvezdnicah, kot so Dua Lipa, Bella Hadid, Nicole Kidman, Christine Quinn, Naomi Campbell in Kim Kardashian.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Jean Paul Gaultier
Precious Lee, nosečniški trebuščki v ulitem usnju, čečkanje North West na letakih z revije – težko pričakovana gostujoča kolekcija Olivierja Rousteinga za modno hišo Jean Paul Gaultier je več kot presegla naša pričakovanja. V svojem zaščitnem slogu je Rousteing pokazal veliko raznolikosti na pisti: v barvi, velikosti, obliki in starosti. Čeprav so bili načrtovani precej vnaprej, sta dva modela, ki sta se oklepala svojih nosečniških izboklin, služila kot pravočasen opomin, da so reproduktivne pravice žensk v zveznih državah, kjer prebivajo številni člani zasedbe, napadene.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Fendi
Za zaključek tedna visoke mode v Parizu je umetniški vodja Kim Jones združil reference z vsega sveta, da bi ustvaril svojo najbolj svežo in najbolj lahkotno Couture kolekcijo za Fendi doslej. Od starodavnih japonskih tehnik do italijanskega savoir-faire, noben šiv ni ostal brez pozornosti in vsaka podrobnost je bila popolno umeščena, vse do nakita Delfine Delettrez Fendi. Prisotna je bila lahkotnost, ki je v prejšnjih sezonah ni bilo, od čudovitih potiskanih tulcev do serije preprostih oblek v barvnih blokih, ki prepuščajo obliki, da govori zase.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Valentino
Takoj po modnih predstavitvah, ki so se zaključile v Parizu, je Valentino odšel v Rim, da bi na Španskih stopnicah pokazal svojo Couture kolekcijo. Kot največji delujoči modni kolorist kreativni direktor Pierpaolo Piccioli še naprej eksperimentira z barvnimi kombinacijami in modernizacijo mode. Dvojnost enostavnih hlač, majic brez rokavov in bodijev v kombinaciji s pokrivali s perjem in voluminoznimi rožami je odlično utelešala njegovo vizijo sodobne ženske. Vse skupaj je bila vrtoglava, veličastna predstavitev visoke mode, ki je počastila začetke italijanske znamke.

pariz teden visoke mode 2022
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje