V priljubljeni italijanski pokrajini omejili turiste

Magazin 15. Apr 202320:16 2 komentarja
alto adige
PROFIMEDIA

Dežela na severu Italije Alto Adige, znana tudi pod imenom Južna Tirolska ali Tridentinska Benečija, je omejila število prenočitev. Zakon o tem so uvedli septembra lani, ob tem pa tudi prepoved odpiranja novih nastanitev, to je dovoljeno le v primeru, če se je kakšna izmed delujočih vmes zaprla. Prav tako lastnikom obstoječih objektov brez dovoljenja lokalnih oblasti ni dovoljeno dodajati novih sob. Oboje velja tudi za platformo Airbnb.

Italijanska regija Alto Adige, ki na severu meji na Avstrijo, je ena najbolj priljubljenih vstopnih točk v Dolomite, gorovja v severni Italiji, ki se ponaša s spektakularnimi skalnatimi vrhovi in sanjskimi ledeniškimi jezeri. Južna Tirolska privablja v vseh letnih časih tudi z lokalno kulinariko, v prikupnih mestecih si obiskovalci radi privoščijo cmoke, pijejo lokalno vino ali pa vadijo svoje znanje nemščine, saj je pokrajina dvojezična.

Arnold Schuler je bil pobudnik novega zakona, ki omejuje število prenočitev. “Dosegli smo mejo svojih virov. Imeli smo težave s prometom, naši prebivalci pa težko najdejo bivališča,” je za CNN povedal Schuler, ki je odgovoren za turizem v regiji, in ob tem dodal, da si v pokrajini prizadevajo zagotoviti kakovostno življenje tako za domačine kot turiste, kar se je v zadnjem desetletju po njegovih besedah izkazalo za vse težji podvig.

alto adige
PROFIMEDIA

Naravna nebesa

Južna Tirolska slovi kot sanjski kraj za preživljanje prostega časa v naravi, a Schuler meni, da je dolgoletni ugled kraja že začelo ogrožati preveliko število obiskovalcev. Leta 2022 so v Alto Adige namreč zabeležili 34 milijonov prenočitev.

“Turisti prihajajo k nam na pohode in na ogled čudovitih krajev, ne pa v prometne zamaške,” je svojo pobudo za zakon obrazložil Schuler. V zadnjih petih letih so  zabeležili povišan delež prenočitev tudi preko platforme Airbnb, številka se je povišala kar štirikrat.

Za obisk jezera in travnika se je treba prijaviti vnaprej

A novi zakon ne bo veljal le za tiste, ki želijo na Južnem Tirolskem ostati dlje, temveč bo prizadel tudi enodnevne izletnike. Že od leta 2021, ko je slikovito ledeniško jezero Lago di Braies posebej zaslovelo med turističnimi navdušenci na družbenem omrežju Instagram, je dostop do jezera mogoč le s predhodno rezervacijo.

Lago di Braies
PROFIMEDIA

“Za obisk jezera se morajo obiskovalci prijaviti, a imajo na tak način zagotovljen nemoten dostop in tudi gneče ne bo,” je za CNN še pojasnil Schuler.

Dostop je omejen tudi do priljubljenega alpskega travnika Alpe di Siusi, ki se pred poletno vročino skriva v senci gor. Med 9. in 17. uro namreč tamkajšnjo cesto zaprejo za osebna vozila, dostop je mogoč le z uporabo javnega prevoza. Sem seveda ne spadajo prebivalci in tisti, ki imajo na planoti rezervirano prenočišče.

Alpe di Siusi
PROFIMEDIA

Želijo se vrniti v leto 2019

Podatki iz leta 2019 kažejo, da je bilo najvišje število dovoljenih postelj v Južni Tirolski omejeno na nekaj manj kot 230 tisoč. Da bi se kar najbolj približali tej številki, morajo lastniki nepremičnin do 30. junija letos oblastem sporočiti število gostov, ki so jih dejansko gostili v letu 2019. Pri tem pa morajo upoštevati tudi prenočevalce na kavčih, ki jih dosedanji uradni podatki niso zajemali.

Končni podatek posameznih izračunov bo predpisal najvišje dovoljeno število prenočišč, ki jih v prihodnje v Južni Tirolski ne bodo smeli preseči.

A pri strogem omejevanju se trudijo prisluhniti malim podjetjem.  Med vse ponudnike, ki razpolagajo z nastanitvami za manj kot 40 gostov, bodo oblasti po lastni presoji razdelile dodatnih 7 tisoč postelj. Še dodatnih tisoč pa hranijo za primere, ki bi nastali v izjemnih okoliščinah, sem bi recimo šteli primer, če bi se nekdo v prihodnosti odločil odpreti podjetje v kraju z zelo nizko stopnjo turizma.

Višje najemnine tudi za prebivalce

V regiji živi okrog 532 tisoč stalnih prebivalcev, kar je približno polovica več, kot je turističnih nastanitev. Eden izmed razlogov, zakaj si v pokrajini ne želijo nove poplave turistov, je tudi ta, da se zaradi velikega povpraševanja po prenočitvah večina stanovanj spreminja v turistične nastanitve, kar otežuje življenje domačinom. Tudi ti zaradi pestrega dogajanja na najemniškem trgu za najemnine plačujejo več. “Vedno smo govorili, da želimo biti regija za turiste, a obenem tudi kraj, kjer dobro živijo tudi domačini,” pravi Schuler.

alto adige
PROFIMEDIA

Schuler meni, da so v Južni Tirolski postavili dober zgled omejevanja, ki ga bodo kmalu prevzeli tudi številni drugi turistično oblegani kraji v regiji. Omejitev dostopa koristi vsem, pravi, in politiko omejevanja primerja z ravnanjem muzejev in galerij, ki vsak dan prodajo le določeno število vstopnic.

“Zadovoljni niso samo domačini, ampak tudi turisti, ki imajo zdaj manj težav, saj lažje najdejo parkirišče in kraje, kjer si lahko privoščijo obrok,” pa Schuler našteva dobre rezultate nove prakse.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje