Vas polnjenje električnega avtomobila jezi? Nemci imajo rešitev …

Magazin 22. Sep 202116:25
polnilnica
Foto: Daimler

Polnjenje je enostavno, zaplete se lahko pri plačilu. V Nemčiji bo počasi vse skupaj bolj preprosto, saj prihajajo plačila s karticami.

Postopek polnjenja električnega avtomobila na polnilnicah bo počasi moral postati sprejemljiv, enostaven in tako vsakdanji, kot je danes dolivanje goriva. Seveda bo še nekaj časa trajalo, preden bo to opravilo na polnilnicah vsem voznikom tako domače, toda elektrifikacija se vendarle bliža. In po letu 2030 bo verjetno res težko kupiti nov avto brez e-pogona …

Ionity, VW ID.3
Volkswagen

In če je polnilna infrastruktura že v veliki meri standardizirana, ravno tako pa tudi vse bolj dosegljiva, je po drugi strani to težko reči za plačilne sisteme. Tako pri nas kot tudi v tujini še vedno prevladujejo plačila s karticami RFID in seveda prej sklenjeno pogodbo z dobaviteljem. In teh je kar nekaj, vsak pa zahteva svojo pogodbo. Malce bolj enostavno je plačilo preko aplikacije, ki jo je mogoče hitro prenesti in tam urediti plačilo z vnosom številke kartice (in potem plačati z rezervacijo sredstev). Naprednejši sistemi to zmorejo že kar preko skeniranja QR-kode, ki pelje na stran za plačilo. Vsekakor pa to zahteva nekaj časa, spretnosti, pametni telefon in prenos podatkov. Pa tudi sprostitev rezervacije sredstev na računu lahko traja.

Preprosto in enostavno plačilo s kartico na polnilnici

Seveda je vprašanje, zakaj sistemi niso poenoteni in ne omogočajo enostavnega plačila s kreditno ali debetno kartico ter vnosom kode na mestu. Sploh glede na dejstvo, da tehnologija obstaja. No, v Nemčiji so se zdaj v parlamentu odločili, da bodo hitra ali t. i. ad hoc plačila končno naredili preprostejša in enostavnejša, tudi za tujce. Tako bodo morali vsi dobavitelji električne energije v svoje polnilnice od julija 2023 vgraditi kartične plačilne terminale. Ti bodo omogočali enostavno in hitro plačilo z večino priznanih kreditnih in debetnih kartic, s čimer bi počasi odpadel tudi strah pred potovanjem v tujino z električnim avtomobilom.

Renault

Tudi pri nas se ta plačilna tehnologija postopoma vendarle prebija. Tako bo na primer Moon v kratkem za kartično plačilo usposobil 16 AC postaj v Garažni hiši Šubičeva v centru Ljubljane (Maxi). Pričakovati pa je, da bo tak način plačila postopoma le prevladal, čeprav podobnega zakona, ki bi poenostavil in poenotil plačila, pri nas še ne moremo pričakovati.

Komentari

Vaš komentar