Velike koristi, ki jih prinašajo zimski sprehodi

Magazin 13. Dec 202217:45
zima
PROFIMEDIA

Pozimi ne zanemarite sprehodov le zato, ker je zunaj mrzlo. Toplo se oblecite in se odpravite ven ter poskrbite zase!

Ste že dobro zaprli svoja vrata in se ven odpravite le, če je zares nujno? In vam ne pade na pamet, da bi odšli v gozd ali naokrog po soseski? Upamo, da vas prepričamo o nasprotnem, saj imajo lahko zimski sprehodi kar nekaj dobrih učinkov.

Zagotovo boste za zimske sprehode potrebovali topla oblačila, zaščitite tudi glavo, čez usta in nos dajte šal ter ne pozabite rokavic. Ker je dan kratek, poskrbite, da nosite svetla oblačila in odsevnike, saj morate biti vidni v prometu.

Boljše počutje

Pohajanje po naravi, svež zrak in gibanje poskrbijo za boljše počutje. Opazili boste, da ste po prihodu domov mirnejši in bolj zadovoljni kot prej, poleg tega boste naredili nekaj dobrega zase. Veliko bolje boste tudi spali, če se prevetrite in vsaj malo utrudite, kot če bi ves dan preživeli med štirimi stenami na kavču. Če se morate razvedriti, pojdite ven!

Za imunski sistem

Če se pogosto gibate na prostem tudi pozimi, lahko poskrbite za normalno delovanje imunskega sistema in s tem za boljšo odpornost. Na mrazu bakterije in virusi namreč ne morejo preživeti, ubežite lahko tudi tistim, ki se zadržujejo v vašem dihalnem sistemu, predvsem pa na oblačilih.

To naredite tudi doma: odprite okna in v prostore spustite svež zrak vsak dan. S tem preprečite zadrževanje bakterij in virusov v svojem domu.

Manj stresa

S stresom se srečate vsak dan vsaj v določeni meri, zato je nujno, da poiščete načine, kako ga sproščati. Sprehodi so dobra ideja, saj se med gibanjem sproščajo t. i. hormoni sreče, ki vas napolnijo s pozitivnim počutjem, zmanjša pa se kortizol (stresni hormon). Ko ste pod stresom, se zagotovo odpravite na sprehod, najbolje kam v naravo ali celo na izlet, če imate več časa.

Štejete korake?

Pozimi verjetno naredite veliko manj korakov kot v toplejših dneh. S tem pa se hitro začnejo kopičiti kilogrami … S sprehodi boste zlahka dosegli zastavljeno število korakov, poleg tega boste poskrbeli za gibanje tudi zunaj telovadnice, kar je nujno, če želite ostati fit. Četudi boste le hodili, boste s tem skrbeli, da ostanete v kondiciji.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.