Veselo na britanskem dvoru: kraljica praznuje rojstni dan

Magazin 21. Apr 202209:19 > 10:58 0 komentarjev
kraljica elizabeta
PROFIMEDIA

Britanska kraljica Elizabeta II. danes praznuje 96. rojstni dan. Preživela ga bo v ožjem družinskem krogu, uradno praznovanje pa bo potekalo na začetku junija. Takrat bodo med štiridnevnim slavjem obeležili tudi rekordnih 70 let kraljičinega vladanja – noben drug angleški monarh ni na prestolu zdržal tako dolgo.

Po težkem letu vendarle nekaj veselja na britanskem kraljevem dvoru: kraljica praznuje 96. rojstni dan. Elizabeta II. bo rojstni dan preživela na posestvu dvorca Sandringham, ki je blizu predvsem njenemu lani preminulemu soprogu, princu Filipu. Danes in v prihodnjih dneh se bodo na obisku ustavili tudi svojci in prijatelji.

kraljica elizabeta
Kraljica je februarja že obeležila dan, ko je prvič stopila na prestol (Vir: PROFIMEDIA)

Ob njenem rojstnem dnevu so kraljici voščili na uradnem Twitterjevem profilu kraljeve družine in ob tem objavili novo fotografijo kraljice z dvema belima ponijema, s čimer so želeli pokazati njeno ljubezen do konjev. Ta dva ponija bosta sodelovala tudi na prihajajoči kraljevi razstavi konj v Windsorju. Fotografijo so posneli v gradu Windsor, kjer je kraljica zadnji dve leti preživela največ časa.

Kraljica običajno svoj rojstni dan preživi v zasebnem krogu, javno ga obeležijo le s salvami. Večje slovesnosti pa bodo sledile na začetku junija, ko se bo zvrstila tudi glavnina dogodkov ob platinastem jubileju vladanja.

Elizabeta II. je postala kraljica po smrti očeta, kralja Jurija VI., 6. februarja 1952. Slovesno kronanje je bilo šele 2. junija 1953. Elizabeta je bila ob rojstvu 21. aprila 1926 sicer tretja v vrsti za britanski prestol, za stricem Edwardom in očetom. A Edward se je leta 1936 le nekaj mesecev po kronanju odpovedal položaju, ker so britanska vlada, javnost in cerkev obsodile njegovo poroko z ameriško ločenko Wallis Warfield Simpson. Prestol je tako zasedel njegov brat – Elizabetin oče Albert, bolj znan kot kralj Jurij VI.

kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Kraljici je ves čas do smrti aprila lani ob strani stal mož, princ Filip, s katerim sta bila poročena od leta 1947 in ki ga je označila za “svojo moč in oporo”. V zakonu so se jima rodili štirje otroci.

kraljica elizabeta in princ philip
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip na svoj poročni dan leta 1947 (Vir: PROFIMEDIA)

Elizabeta II. kljub visoki starosti vztraja pri opravljanju dolžnosti, čeprav ji v zadnjem času nagaja zdravje in je omejila udeležbo na javnih dogodkih. V preteklosti je vsako leto sodelovala tudi na 400 uradnih dogodkih. V zadnjih letih pa so del njenih dolžnosti vendarle prevzeli drugi člani kraljeve družine, predvsem prestolonaslednik princ Charles in njegov sin William.