Kaj se skriva za viralno podobo device Marije?

Magazin 26. Okt 202218:03 3 komentarji
Lady GaGa Marija Magdalena
TWITTER: @brotaminz

Po družbenih omrežjih zadnje dni kroži rekonstrukcija 3D podobe matere Jezusa Kristusa, ki naj bi jo naredili na priznani ameriški univerzi Stanford, in je videti na las podobna ameriški glasbenici Lady Gaga. Čeprav je na Twitterju završalo in bi nekateri celo radi verjeli v njeno resničnost, je ta lažna.

Biblijska osebnost Sveta Marija ali devica Marija je v krščanski veri mati Jezusa Kristusa in žena tesarja Jožefa. Krščanski nauk uči, da je brezmadežno spočela Božjega sina. Te dni pa se po družbenem omrežju Twitter širi zapis s fotografijo, ki trdi, da so znanstveniki na ameriški univerzi Stanford naredili rekonstrukcijo njene podobe oziroma 3D model Marijinega obraza.

Številni so ob pogledu na fotografijo ugotovili, da je ta na las podobna ameriški pop glasbenici Lady Gaga.

Lady gaga
PROFIMEDIA

In čeprav bi marsikdo rad verjel v resničnost tega zapisa, je ta lažen. Podoba je namreč identična memu (viralno razširjeni šali oziroma ideji, ki se širi po spletu, op. a.) iz leta 2018 le, da so takrat trdili, da je dotična podoba rekonstrukcija egipčanske vladarice Kleopatre. Rekonstrukcijo njenega obraza pa naj bi naredili znanstveniki univerze Harvard.

Lady GaGa Tvit
KNOW YOUR MEME/TWITTER: @JOHANUGGETS

Zgodovina računalniške podobe sicer sega še dlje v preteklost, saj naj bi prvi 3D model naredili za glasbenico Britney Spears. Kot je poročal medij Buzzfeed, je originalni meme zaživel in se nato pretvoril v številne šale, v katerih so se norčevali iz originala in sejali dvom v njeno resničnost. Tako naj bi med številnimi drugimi nastala tudi podoba Lady Gaga.

Britney Spears
KNOW YOUR MEME/Twitter @lovemedown

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.