Vrtljiva hiša, ki je osupnila svet

Magazin 12. Okt. 202111:37 > 11:493 komentarji
Delite:

Vojin Kusić iz kraja Srbac na severu Bosne in Hercegovine je svetovno javnost osupnil z zanimivim osebnim projektom – vrtljivo družinsko hišo, ki stanovalcem omogoča, da si iz istega prostora ogledujejo različne razglede.

Idejo, da naredi vrtljivo hišo, je Kusić dobil ob tem, ko si je žena večkrat zaželela sprememb v razporeditvi prostorov. “Ko sem gradil družinsko hišo, je bila spalnica na eni strani in otroška soba na drugi. Potem to ženi ni bilo všeč in je rekla, da prerazporedimo in da bo dnevna soba ob cesti …” je pripovedoval in povedal, da se je za gradnjo vrtljive hiše odločil, ker je bil utrujen od prerazporejanja.

72-letni Kusić, samouk, ki navdih išče pri Nikoli Tesli in Mihajlu Pupinu, je hišo zasnoval sam. “Poskušal sem se posvetovati z gradbeniki in oblikovalci, a ko sem jim povedal, kaj želim, niso bili vajeni takih zahtev,” je pripovedoval. Ker ta možnost ni prišla v poštev, je domovanje družine zasnoval in zgradil sam. “Vse sem naredil sam, zadnjih šest let sem se ukvarjal s hišo. Vsak dan sem naredil nekaj, ne mudi se mi,” je povedal.

Vrtljiva hiša
Foto : Dado Ruvić/REUTERS

Ko je bil Kusić hospitaliziran zaradi srčnih težav, je zdravnike prosil, naj mu podaljšajo življenje vsaj še za eno leto, da dokonča projekt. Ker načrtov ni narisal, ampak jih je držal v spominu, vrtljive hiše ne bi nihče znal dokončati, je povedal novinarjem.

Hiša lahko naredi cel krog v 24 urah, ko se premika počasi, najhitreje pa se lahko okrog svoje osi zavrti v 22 sekundah.

Komentari

Vaš komentar