Vse več Američanov živi življenje DINK. Veste, kaj to pomeni?

Magazin 15. Okt 202205:35 8 komentarjev
zaljubljenca
PROFIMEDIA

Ali ste kdaj slišali za okrajšavo DINK? Ta se vedno bolj uporablja med tistimi, ki živijo ali želijo živeti sodoben način življenja, pomeni pa "dvojni dohodki, brez otrok".

DINK je kratica za angleški izraz ”dual income, no kids” (dvojni dohodki, brez otrok, op. a). Nanaša se na partnersko oziroma zakonsko zvezo, v kateri imata oba partnerja dohodke, vendar nimata otrok oziroma jih ne nameravata imeti. Izvor kratice ni povsem jasen, saj ne gre za termin, ki bi se pogostokrat pojavljal v popularni kulturi. In čeprav ga mnogi ne poznajo, naj bi bil skovan že v 80. letih prejšnjega stoletja, poročajo ameriški mediji.

V preteklosti so mnogi sanjali o tem, da bi se poročili in ustvarili družine, a se danes vse več parov odloča za življenje, ki je v popolnem nasprotju s tem. Takšnim parom se ni treba odpovedati družbenemu življenju, imajo čas zase in svoje hobije. Pari dohodke zapravijo nase, hkrati pa lahko več prihranijo.

Vse več parov se odloča za življenje brez otrok

Številni mladi pari v vse večji meri opuščajo namero po otrocih. V to skupino spadata generaciji milenijcev in X. Namesto da bi lovili ”ameriške sanje” – ideal katerega so poroka, otroci in upokojitev v toplih krajih, želi skupina DINK svoj čas in denar usmeriti v razkošje. Menijo namreč, da če bi imeli otroke, si zato ne bi mogli privoščiti izletov, obiska restavracij, dizajnerskih oblačil, dragih avtomobilov … Hkrati pa tudi marketing in oglaševanje postajata vse bolj umerjena v DINK.

zaljubljenca
PROFIMEDIA

Populacija partnerskih zvez brez otrok se je v ZDA močno povečala. Glede na izsledke nedavne študije raziskovalnega centra Pew dve tretjini odraslih Američanov nima otrok niti jih ne namerava imeti. Tudi Huffington Post je izvedel raziskavo, po kateri je kar 27 odstotkov vseh ameriških zvez DINK. Raziskave prav tako kažejo, da kar tri četrtine parov brez otrok ne namerava imeti podmladka in trend je še v porastu. V Nemčiji je bilo denimo leta 2019 osem milijonov parov brez otrok, leto pozneje pa je število zraslo na 8,62 milijona.

Na odločitev, da otrok ne bi imeli, delno vpliva tudi finančna situacija. V bogatih zahodnih državah vzgoja otrok prinaša dodatne stroške, vzgojo otrok pa nekateri razumejo tudi kot pomanjkanje svobode, družbenega življenja in poklicne samouresničitve. Jay Zigmont, ustanovitelj storitve za finančno načrtovanje Childfree Wealth in avtor knjige Portraits of Childfree Wealth, je opozoril, da življenje brez otrok še ne pomeni tudi obogatitve. “To da nimate otrok, še ne pomeni, da boste bogati. Razlika je v tem, da bi se oseba, ki brez otrok komaj preživi čez mesec, z otroki finančno utopila,” je dejal.

Moderna različica ameriških sanj?

DINK v sodobni družbi postaja vse bolj priljubljen in ga mnogi imenujejo kar za ”moderno različico ameriških sanj.” K tej percepciji prispeva tudi način, kako so DINK prikazani v medijih – kot brezskrbni, sproščeni ljudje, ki imajo denar, uživajo na potovanjih, pijejo koktajle in so odeti v dizajnerska oblačila. Seveda pa ima takšen način življenja tudi negativno plat. Pari z otroki trdijo, da so DINK sebični in da zamujajo veliko srečo življenja – lastnega otroka. Med negativnimi platmi je lahko tudi prekomerna poraba. Pari brez otrok so morda lahko manj previdni pri financah, to pa lahko vodi v dolgove. Prav tako morajo v nekaterih državah samski ali pari brez otrok plačati višje davke.

ZALJUBLJENCI
PROFIMEDIA

Novinarka Carly Caramanna, ki živi življenje DINK, je za ameriške medije razložila, kako deluje. “Ne razumite me narobe, z možem imava rada otroke in imava odlične odnose s številnimi mlajšimi člani širše družine in otroki bližnjih prijateljev. Pravzaprav imava z viškom časa, ker nimava otrok, možnost stkati posebne vezi z otroki naših prijateljev,” je pojasnila. Kot je še dodala, ju z možem povezuje ljubezen do potovanj. Z lastnim denarjem lahko veliko potujeva, pravi. “Ljubiva življenje, ki ga živiva in se ob tem prav lepo zabavava. Počutiva se izpolnjene v vseh pomenih te besede,” je poudarila.

Izkušnja ženske, ki ne želi postati mama

Dania Casellas, 33-letna mikrobiologinja in fitnes trenerka, s svojim partnerjem živi na Floridi. “V svojih dvajsetih sem vedela, da zagotovo nimam želje po otrocih. Nisem navdušena nad dojenčki, sem pa dobra z otroki. Imam noro osebnost in uživam v družbi otrok, vendar me odgovornost, da bi skrbela za otroka, nikakor ne privlači. Govorili so mi, da sem nora, sebična in da mi bo žal. Sedaj sem stara 33 let, nimam otrok in živim najboljše življenje,” je povedala za ameriške medije.

“Mislim, da bi naju otroci omejevali v dejavnosti, v katerih uživava, in v mirnem življenjskem okolju, ki ga imava rada. Upava tudi, da bova kmalu postala lastnika hiše in glede na to, kako zdaj stojijo zadeve, nisem prepričana, če bi si otroke sploh lahko privoščila. Odraščanje je drago,” je še dodala. Se je pa tudi ona, tako kot številni pari, ki otrok nimajo ali si jih ne želijo, soočala s kritikami in družbenimi pritiski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje