Vse več parazitskih muh: “Ne moreš se jih rešiti, tudi v nos poskušajo zlesti”

Slovenija 16. Okt 202206:02 5 komentarjev

Ste v gozdu v zadnjih tednih opazili nenavadne muhe, ki se, čeprav krilite z rokami, ne pustijo motiti? Z las jih zlepa ne odstranite, oblačil se vztrajno držijo, če jih poskusite zmečkati z udarcem, bodo ostale nepoškodovane. Gre za jelenovo muho kožuharico, zajedavsko vrsto muh, ki sesa kri. Posamezno hranjenje traja od 15 do 25 minut, po vsakem pa se v samici začne razvijati ličinka. Kako se pred parazitsko muho zaščititi in ali je lahko nevarna?

“Toliko jih je, da je vse rjavo. Ne moreš se jih rešiti, tudi v nos poskušajo zlesti,” je nejevoljen razlagal Ciril Širca, ki vsak dan v gozdu nabira gobe, jelenove muhe kožuharice pa ga na vsakem koraku obletavajo. Če ste tudi sami opazili te nenavadno nadležne muhe, vedite, da niste bili njihova glavna tarča, na vas so pristale pomotoma.

Ti mali zunanji zajedalci letajo naokoli in iščejo gostitelja za prvi obrok krvi, pri čemer jih privlačita toplota in vonj kožnih izločkov. “Vsaka žival se je med evolucijo razvijala v svojo smer. Pri zunanjih zajedalcih je tako, da morajo razviti mehanizem, da živijo na živali, ki jo je v naravi dovolj, po drugi strani pa se ne smejo preveč razmnožiti, saj bi tako svoje gostitelje ali zaradi nadlegovanja ali prenašanja bolezni ubili, s tem pa ne bi imeli več kje živeti,” je razlagal dr. Tomi Trilar, vodja kustodiata za nevretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Kot že ime muhe pove, so njena glavna tarča oziroma gostitelji jeleni in srne. “Nekatere živali so si neskončno zakomplicirale življenjski cikel, tudi jelenova muha kožuharica ni izjema. Če se spominjam svoje mladosti, so bili jeleni in srne redke živali. Če smo zagledali srno na robu vasi, je cela vas to žival hitela gledat kot nekakšno čudo,” je pripovedoval Trilar. Danes so srne vsepovsod, na Ljubljanskem barju se pasejo kar v čredah in se ne pustijo motiti. “Zato je tudi število jelenove muhe kožuharice precej večje, saj ima na voljo več gostiteljev”.

jelenova muha jelenova muha
Tomi Trilar
jelenova muha jelenova muha
Tomi Trilar
jelenova muha jelenova muha
PROFIMEDIA
jelenova muha jelenova muha
PROFIMEDIA

Ko jelenova muha kožuharica najde gostitelja, odvrže krila. To je sicer zanjo lahko usodno, sploh če prileti na topel pokrov avtomobila in gostitelja ne more najti. Predvsem pa gre za veliko prednost, je povedal Trilar. “Ta navada se je razvila enostavno zato, da jo gostitelj težje najde, da jo težje popraska ali poliže ven iz svoje dlake. Če bi ji krila štrlela iz dlake, bi bile bolj ranljive.” Hkrati ji ta trik omogoča, da se lažje in hitreje premika skozi dlako. “Na nogah imajo kaveljčke, ki so tako dimenzionirani, da točno ustrezajo debelini dlake jelena in srne. Če bi pristala na majhnem sesalcu, na voluharici denimo, bi se težje premikala, saj bi ji dlaka polzela iz prevelikih kaveljčkov.”

Je pik jelenove muhe kožuharice lahko nevaren in kako jo odgnati?

Če ste jelenovo muho kožuharico skušali ubiti ali zmečkati, ste verjetno hitro ugotovili, da je to misija nemogoče. Njihov zunanji skelet namreč tvori veliko hitina, ki je izjemno močen. “Po drugi strani pa muha, ko zamahnete z roko, ne bo odletela, kot bi to storila hišna muha, temveč želi ostati na gostitelju, se ga čim dlje držati, da se lahko napije krvi in ustvari zarod,” je pojasnil Trilar.

Posamezno hranjenje traja od 15 do 25 minut, po vsakem pa se v samici začne razvijati ličinka. Ti zajedalci se razmnožujejo s tako imenovano adenotrofno viviparijo. Ličinka namreč celoten razvoj s tremi stopnjami opravi v jajcevodu samice, ki je videti kot maternica. V zelo kratkem času se ličinka preobrazi v sodčkasto bubo, imenovano puparion, ki postopno počrni. Puparioni so ovalne oblike in z gostitelja padejo na tla v listni opad. Iz pupariona se izleže odrasla krilata muha.

Mnogi pohodniki imajo svoje trike, kako se jelenove muhe znebiti. Nekateri pravijo, da pomagajo živa in svetla oblačila, spet drugi, da jih odžene vonj po določenih eteričnih oljih. Trilar je priznal, da ne ve, kaj bi jih lahko odvrnilo od tega, da bi pristale na človeku. “Nisem pa nikjer prebral, da bi bile tako nadležne, da bi bilo treba uporabiti repelent.” Ob tem je poudaril, da je seveda odvisno od osebe do osebe oziroma vonja, ki ga oddaja, podobno kot klopih ali komarjih, ki nekatere ljudi bolj pikajo kot druge.

K sreči strokovni članki in raziskave kažejo, da so jelenove muhe kožuharice le nadležne, ne pa tudi nevarne za človeka. “V nekem ruskem članku smo prebrali, da lahko prenašajo borelijo. Ampak glede na to, kako so muho testirali, menim, da so našli borelijo v zalogi krvi, ki je bila v prebavilih, in da se ta bolezen v sami jelenovi muhi kožuharici ni sposobna razmnožiti ter okužiti gostitelja,” je še povedal Trilar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje