V središču Ljubljane postavljajo repliko zvezdnega opazovalnika (FOTO)

Slovenija 16. Okt 202212:30 4 komentarji
Zvezdni opazovalnik, spomenik Ferdinand Avguštin Hallerstein
Foto: Veleposlaništvo LR Kitajske

V Ljubljani postavljajo spomenik slovenskemu astronomu in diplomatu, baronu Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu, ki je med bivanjem na Kitajskem zasnoval znameniti pekinški zvezdni opazovalnik. Podstavek že stoji, replika zvezdnega opazovalnika pa bo iz Kitajske predvidoma prispela do konca leta.

Ljubljana bo kmalu dobila nov spomenik, ki bo stal v središču mesta, na izteku Grudnovega nabrežja ob Šentjakobskem mostu. Posvečen bo slovenskemu astronomu in diplomatu, baronu Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu, ki je med bivanjem na Kitajskem zasnoval znameniti pekinški zvezdni opazovalnik. Podstavek v Ljubljani že stoji, opazovalnik pa bodo nanj postavili do konca leta, so nam sporočili iz Mestne občine Ljubljana.

Repliko zvezdnega opazovalnika, ki jo lahko vidite na fotografijah, bo Ljubljani podarilo veleposlaništvo LR Kitajske kot spodbudo za nadaljevanje kulturnih stikov med Slovenijo in Kitajsko, so še zapisali.

Kdo je bil baron Hallerstein – Liu Songling

Baron Ferdinand Avguštin Hallerstein, ki se je rodil leta 1703 in umrl leta 1774 v Pekingu, je bil jezuit, matematik, astronom, kartograf in diplomat. Njegov oče je bil graščak v Mengšu. Od leta 1739 je bil baron Hallerstein misijonar na Kitajskem, viceprovincial in vizitator za kitajsko ter provincial in vizitator za japonsko jezuitsko provinco, predsednik cesarskega astronomskega urada v Pekingu in mandarin (višji državni uradnik) tretje stopnje, so zapisali na ljubljanski mestni občini.

Med bivanjem na Kitajskem, v času dinastije Čing (Qing), je genialni znanstvenik, ki so ga na Kitajskem poznali pod imenom Liu Songling, zasnoval zvezdni opazovalnik, ki še danes stoji na starem pekinškem astronomskem observatoriju. “Gre za izjemen Hallersteinov dosežek, saj je s kombinacijo heliocentrične zasnove, ki je bila v uporabi v Evropi, in ekvatorialne postavitve, kot je bilo v navadi na Kitajskem, dosegel povsem inovativno in sodobno rešitev, kakršna se uporablja pri teleskopih,” so nam v odgovoru še zapisali na ljubljanski občini.

Zvezdni opazovalnik, spomenik Ferdinand Avguštin Hallerstein
Veleposlaništvo LR Kitajske

Kot so še dodali, bo spomenik zaradi še vedno premajhnega poznavanja Hallersteina in njegovih znanstvenih dosežkov v Sloveniji “pomenil prvovrstno zanimivost, ki bi tako obiskovalcem kot tudi meščanom nudila neposredno informacijo o Hallersteinovih znanstvenih dosežkih in njegovem kulturnem poslanstvu, na kar smo Slovenci lahko upravičeno ponosni”.

Po baronu je imenovan tudi asteroid, ki so ga leta 1999 odkrili na Observatoriju Črni Vrh v Sloveniji. Imenuje se 15071 Hallerstein.

Na podstavku napis v slovenščini in mandarinščini

Pobudo za spomenik je podal Arhiv Republike Slovenije, v bližini katerega bo spomenik tudi stal, predlog umestitve spomenika pa je pripravil arhitekt Rok Žnidarič. Spomenik bo sestavljen iz dveh delov, podstavka in replike zvezdnega opazovalnika. Na podstavku, ki že stoji na svojem mestu, je napis v mandarinščini in slovenščini: “Zvezdni opazovalnik je v času dinastije Qing med svojim življenjem na Kitajskem zasnoval Auguštin Ferdinand Hallerstein (Mengeš 1703–1774 Peking), slovenski jezuit, astronom, matematik, kartograf in diplomat. Original sedaj stoji na starem pekinškem astronomskem observatoriju. Repliko opazovalnika je podarilo veleposlaništvo LR Kitajske kot spodbudo za nadaljevanje kulturnih stikov med Slovenijo in Kitajsko.”

zvezdni opazovalnik podstavek, spomenik Ferdinand Avguštin Hallerstein
V. L.

Kot so nam še sporočili z ljubljanske občine, je okolica spomenika zasnovana kot manjša ploščad iz pranega betona, ki predstavlja zaključek Gruberjevega nabrežja v izteku proti Karlovški in definira nov javni prostor spomenika. Baza spomenika je zasnovana kot nizek valj iz granita z vstavljenim elipsoidnim volumnom, na katerem počiva replika sfere, so še dodali.

Geometriji kroga in elipse tvorita vrzel, ki omogoča distanco do skulpture, služi za odvajanje meteorne vode in za mehanizem osvetlitve spomenika. V poševni stranici vrzeli sta v kamen izrezana napisa v obeh jezikih. Kamnita baza z višino 45 centimetrov nudi tudi možnost sedenja in druženja ob spomeniku, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje