Vse več evropskih držav proti strogim ukrepom EU glede izpustov

Magazin 04. Jul 202210:30 0 komentarjev
Izpušni sistem
Profimedia

Potem ko je pred dnevi Nemčija napovedala, da ne bo podprla predloga o prepovedi prodaje novih vozil s termičnimi motorji, je zdaj enako potezo napovedalo še več drugih držav.

Ukrep Evropske unije, ki so ga parlamentarci Evropskega sveta pripravili v lanskem letu, je zagotovo eden najbolj ekstremnih predlogov v zgodovini EU, saj predvideva, da bodo države članice EU v manj kot desetletju in pol v celoti prenehale prodajati osebne avtomobile, opremljene s termičnimi motorji. Bolj se bliža dan, ko se bo o predlogu odločalo tudi v Evropskem parlamentu, bolj je usoda zakona negotova.

Medtem ko se je še pred kratkim zdelo, da bo zakon brez večjih težav uveljavljen – kljub pripombam avtomobilske industrije -, je zdaj vse več držav članic EU mnenja, da je predlog novega zakona preveč rigorozen. Potem ko je prejšnji teden nemški finančni minister napovedal, da vidi več tržnih niš, zaradi katerih ne nameravajo slediti predlogom EU, so zdaj enako napovedale še nekatere druge države članice.

Avtomobilski motor Avtomobilski motor
Profimedia

Da ne bodo podprle predloga, so tako napovedale Slovaška, Bolgarija, Portugalska Romunija in Italija. Prav italijanska avtomobilska industrija je ena izmed treh največjih v Evropi, številna podjetja, ki so dejavna v tej panogi, pa so že napovedala, da bi prehitra transformacija lahko prinesla zaprtja na stotine izmed njih, kar bi ne nazadnje povzročilo tudi na deset tisoče brezposelnih delavcev. V Bolgariji po drugi strani menijo, da predlagani zakon ne upošteva ekonomske situacije v manj razvitih državah, kjer bi bilo prilagajanje še toliko bolj zahtevno.

Omenjene države zato predlagajo, da bi Evropska unija nekoliko zamaknila ambiciozne načrte. Tako si želijo, da bi do leta 2035 dosegli le 90-odstotno zmanjšanje prodaje osebnih vozil s termičnimi motorji (in 80-odstotno zmanjšanje za lahke dostavnike), popolna prepoved prodaje pa bi nato sledila pet let zatem. Kako se bodo odzvali v EU, bo jasno kmalu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.