Zakaj bi morali zraven postelje imeti košček mila?

Magazin 05. Dec 202305:50
sivkino milo, košček mila, sivka
Foto: PROFIMEDIA

Prednosti koščka mila na nočni omarici, na okvirju postelje ali v postelji vas bodo presenetile.

Košček mila bo vašo sobo oziroma dom ohranjal čistega tako, kot si niste mogli niti predstavljati, piše N1 Zagreb po povzemanju House Digesta.

Milo odvrača žuželke in pajke

Zdravstvena revija Medical News Today piše, da z milom in detergentom v stanovanju enostavno in zanesljivo nadzorujemo žuželke, posebej komarje. Dr. Clement Vinauger z Virginia Techa pravi, da mila z močnim vonjem – recimo po kokosu ali evkaliptu – odvračajo mnoge žuželke. Košček mila na posteljnem okvirju ali nočni omarici bo odvrnil tako že ‘nastanjene’ žuželke in pajke in tiste, ki so prišli “na obisk”. Poleg omenjenih so pri tem uspešna tudi medicinska mila z oljem limonske trave, ki je pogosto sestavni del repelentov.

Pomaga pri sindromu nemirnih nog in pomirja

Sindrom nemirnih nog je pogosta nevrološka motnja, za katero vzrok ni znan, kaže pa se kot velika želja, da bi premaknili eno ali obe nogi. Pogosto se pojavlja zvečer in pred spanjem in dostikrat ljudem preprečuje ali moti spanec.

Čeprav znanstveno ni dokazano, da bi milo v postelji ali njeni bližini pomagalo pri sindromu, je v neki raziskavi skoraj polovica ljudi, ki trpijo za tem sindromom, poročala, da je vonj sivke zmanjšal ali celo odpravil simptome sindroma, med katere recimo sodi nenadno brcanje nog tik pred spanjem ali v spanju.

Ameriška nacionalna medicinska knjižnica poroča, da vdihovanje močnih vonjev, kot sta sivka in kokos, pomirja parasimpatično živčevje, kar lahko pojasni, zakaj umirjajo tudi sindrom nemirnih nog. Za najboljše rezultate pa noge stegnite čez milo, še piše portal.