Zakaj Jadransko morje te dni pika in srbi?

Magazin 27. Jul 202308:30 0 komentarjev
Par skače v vodo
PROFIMEDIA

V morju na slovenski obali so se namnožili organizmi, ki lahko povzročijo nekaj nelagodnih občutkov. Kako jih prepoznamo in ali nas mora skrbeti?

V piranskem akvariju so s sledilci delili novico, ki jo je marsikateri kopalec opazil že sam.

“V morju lahko te dni opazite rahlo rožnato obarvane oblake drobnih migajočih iglic, kajti ponovno so se namnožili drobni planktonski polžki krezeis (𝘊𝘳𝘦𝘴𝘦𝘪𝘴 𝘢𝘤𝘪𝘤𝘶𝘭𝘢). Če vas bo torej med plavanjem rahlo pikalo in srbelo, so za to krive njihove okoli 1 cm dolge lupinice v obliki iglice,” so zapisali in delili tudi fotografijo teh organizmov pod mikroskopom, poroča metropolitan.si.

Planktonski polžki krezeis se prehranjujejo tako, da dolge niti sluzi izločijo v morje, kot bi bila sluz ribiška mreža, in jo nato polno planktona potegnejo v usta. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so zapisali, da so toploljubni organizmi, k nam pa jih zanesejo tokovi iz južnejših delov Jadranskega morja. Pa bi nas moralo skrbeti? “Kopalcem niso nevarni, čeprav zaradi oblike lupinice včasih začutijo njihovo pikanje, velikokrat pa jih tudi opazijo zapičene v kopalke,” so zapisali na omenjenem inštitutu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!