Zakaj je Netflix priljubljeno serijo ukinil že po prvi sezoni?

Magazin 04. Jan 202316:39 0 komentarjev
1899, serija, netflix
PROFIMEDIA

Druge sezone nemške serije 1899 ne bo, saj Netflix sodelovanja z njenimi ustvarjalci ni podaljšal. Mnoge gledalce je takšna odločitev presenetila, saj je serija po izidu prve sezone beležila izjemno dobro gledanost.

Netflixova serija 1899 se po prvi sezoni, ki je luč sveta ugledala novembra lani, umika z ekranov. Kot so sporočili njeni ustvarjalci, Netflix pogodbe ne bo obnovil. “Želeli bi si zaključiti to posebno pot z drugo in tretjo sezono. Vemo, da bo novica razočarala milijone navdušencev po svetu. Želiva se jim zahvaliti iz dna duše, da so bili del te krasne avanture,” sta na instagramu zapisala nemška producenta Baran bo Odar in Jantje Freise.

Nemška serija, v kateri med drugim igrajo tudi Andreas Pietschmann, Aneurin Barnard, Emily Beecham in Lucas Lynggaard Tønnesen, se tako poslavlja zgolj dva meseca po tem, ko je v javnost prišla prva sezona. Razlog za tako hitro odločitev Netflixa, da sodelovanje z ustvarjalci serije 1899 prekine že po prvi sezoni, ni znan.

Mnogi gledalci so nad odločitvijo presenečeni, saj je bila serija na začetku zelo priljubljena. Po podatkih gledanosti, ki jo merijo pri Netflixu, se je serija 1899 prvi mesec po premiernem predvajanju stalno uvrščala med deset najbolj gledanih Netflixovih serij po svetu.

Še več, prve tri tedne po izidu je bila nemška serija na tej lestvici trdno zasidrana na drugem mestu. Prvi teden od izida je bila pred njo le slavna serija o britanski kraljevi družini The Crown (Krona, op. p.), druga dva tedna pa se je na vrh zavihtela izjemno priljubljena serija Wednesday.

Prva sezona serije 1899 se je končala brez jasnega razpleta, ki pa si ga gledalci po odpovedi nadaljnjih sezon ne bodo mogli ogledati. Na spletu so zato oboževalci že objavili peticijo, s katero zahtevajo, da se snemanje novih sezon nadaljuje. Do sedaj so zbrali že več kot 37.000 podpisov.

Razlog za predčasen konec sodelovanja bi lahko bilo sicer počasno padanje zanimanja, ki ga je zabeležila aplikacije TV Time, kamor gledalci zapisujejo podatke o tem, katere serije gledajo ter kdaj jih gledajo. Podatki namreč kažejo, da je 1899 od prve do zadnje epizode izgubila 24 odstotkov gledalcev, ki serije niso več spremljali. Na portalu What’s on Netflix so podatke o upadanju števila gledalcev med prvo in zadnjo epizodo primerjali še z nekaterimi drugimi serijami. Kot so ugotovili, je Netflix sodelovanje v večini primerov prekinil prav z ustvarjalci serij, ki so zabeležile več kot 12-odstotni padec gledanosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!