Zakaj je obseg pasu pomemben in zakaj ga moramo spremljati?

Magazin 10. Feb 202410:26 0 komentarjev
obseg pasu, merjenje obsega pasu, debelost, prevelika teža, zdravje
Foto: PROFIMEDIA

Obstajajo merila, po katerih lahko tudi sami ocenimo, ali je obseg našega pasu tolikšen, da ogroža zdravje in v kakšni meri.

Prevelika telesna masa in debelost postajata v sodobnem svetu vedno večji zdravstveni problem. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije bo leta 2035 (čez 11 let) pretežka že več kot polovica svetovnega prebivalstva.

Ena od najbolj vidnih posledic prekomerne teže je povečan obseg pasu. Ljudje, ki imajo povečan obseg pasu, so štirikrat bolj ogroženi za nastanek kroničnih bolezni kot tisti, ki imajo normalen obseg pasu, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Zaradi prevelikega obsega pasu, povezanega s prekomerno telesno maso ali debelostjo, se poveča tveganje za razvoj poapnenja žil in s tem srčne ali možganske kapi ali zapor žil na nogah, pa tudi za nastanek raka na dojkah in debelem črevesju. Povečan obseg pasu pa zvišuje tudi krvni tlak in vsebnost sladkorja in maščob v krvi, pospešuje tudi nastanek bolezni dihal in gibal, še piše NIJZ.

Večji kot je obseg vašega pasu, in to ne glede na vaš indeks telesne mase (ITM), večja je verjetnost, da boste imeli zdravstvene težave, piše na straneh Evropskega kodeksa proti raku. Indeks telesne mase je eno od meril za ocenjevanje prekomerne teže, izračunamo pa ga tako, da težo v kilogramih delimo s kvadratom višine v metrih (ne centimetrih). Indeks, večji kot 25, lahko označuje preveliko težo. Danes je moč najti veliko spletnih kalkulatorjev ITM.

Obstajajo merila, po katerih lahko tudi sami ocenimo, ali je obseg našega pasu tolikšen, da ogroža zdravje in v kakšni meri.

Za ženske velja, da obseg pasu večji od 80 centimetrov ogroža zdravje, večji od 88 centimetrov pa zdravje ženske zelo ogroža.

Za moške velja, da njihovo zdravje ogroža obseg pasu, večji od 94 centimetrov, zelo pa zdravje moških ogroža obseg pasu, večji od 102 centimetra.

Kako pravilno meriti obseg pasu in kako pogosto?

Za določanje, ali imate zdrav obseg pasu, se uporablja naslednji način: pas se izmeri v srednji točki med grebenom črevnične kosti in pod najnižjim rebrom, kar je približno v višini popka, piše na spletni strani Evropskega kodeksa proti raku (EKPR). Pri izmeri mora biti trebuh sproščen (torej brez goljufanja in vlečenja trebuha navznoter).

merjenje obsega pasu, obseg pasu, zdravje
Foto: Zajem zaslona/Evropski kodeks proti raku

Smiselno je, da obseg pasu izmerite enkrat mesečno, svetuje EKPR. Koristno je tudi, če ste pozorni na to, kako se vam prilegajo oblačila. Če ste morali v zadnjem času zamenjati garderobo z večjimi oblačili, je to lahko znak, da se je tudi obseg vašega pasu povečal. Priporočljivo je (to velja za vse), da vsaj enkrat tedensko sami preverite svojo težo zaradi obvladovanja teže – tudi prevelika izguba v kratkem času je lahko slab znak.

Kako zmanjšati obseg pasu?

Pravzaprav ne bomo povedali nič novega, če zapišemo: z gibanjem in s pravilnim prehranjevanjem.

Poskrbite, da boste jedli od tri do pet obrokov dnevno, svetujejo na NIJZ.

Pri vsakem obroku jejte zelenjavo in sadje ter zmanjšajte vnos maščob, sladkorja in soli. Čim več hodite, vsak dan vsaj 30 minut tako, da nekoliko pospešeno dihate in se ogrejete. Vsaj dva- do trikrat tedensko izvajajte vaje za krepitev mišic in kosti.

Tisti, ki prisegate na hitre diete, lahko sebi naredite več škode kot koristi. Hujšanje s pomočjo hitrih shujševalnih diet dolgoročno ni učinkovito. Če ne spremenite prehranjevalnih in gibalnih navad, lahko hitro spet pridobite izgubljene kilograme nazaj ali se lahko celo še bolj zredite, piše NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!