Zakaj je pomembno redno čistiti krtačo za lase (in kako to najbolje opravite)

Magazin 22. Avg 202217:30 0 komentarjev
česanje las, lasje
Profimedia

Večinoma krtače redko čistimo, a treba je vedeti, da čista krtača pomaga ohranjati zdravo zunanjo plast las in prerazporediti olje z lasišča na ostanek las.

Če krtača ni dobro očiščena in je polna las ter ostankov izdelkov za njihovo nego, svojega dela ne bo opravila. Za večino krtač in glavnikov bo dovolj, če so očiščeni enkrat na mesec. Če imate dolge lase in uporabljate veliko izdelkov za oblikovanje pričeske, krtačo očistite vsakih 14 dni.

krtače
Profimedia

Pred čiščenjem pa najprej temeljito odstranite lase – to naredite tako, da s pomočjo glavnika prečešete krtačo. Tako boste zmehčali lase, ki so se ovili okrog nje, in jih zlahka odstranili. Nato posodo napolnite z vodo, vanjo dodajte malce šampona in dober ščep sode bikarbone.

V pripravljeno tekočino dajte krtače in glavnike, v njej jih pustite najmanj 30 minut, potem jih temeljito splaknite in odvečno tekočino popivnajte z brisačo. Pustite, da se dobro osušijo na zraku.

Če uporabljate leseno krtačo, je ne namakajte, saj to lahko povzroči pokanje lesa, raje jo samo temeljito prečešite z glavnikom. Voda, v kateri namakate krtače, naj ne bo pretirano vroča, saj se lahko sintetične ščetine zelo zmehčajo in izgubijo obliko. Prav tako ne pozabite očistiti ročaja krtače, saj je ta izpostavljen bakterijam z rok – če je lesen, ga obrišite z vlažno krpo, nato pa še temeljito posušite s suho brisačo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.