Zakaj je temperatura masla pri peki tako zelo pomembna?

Magazin 05. Jan 202420:37 0 komentarjev
maslo, zavitek, folija, nož
Foto: PROFIMEDIA

Maslo je vsestransko živilo, a je njegova uporaba kljub temu včasih zapletena, saj različni recepti zahtevajo različne teksture, pomembna je tudi temperatura masla. Veste, zakaj?

Pogosto ob receptih, ki vsebujejo maslo, piše, kakšna mora biti ob pripravi jedi njegova temperatura. Če ga uporabljamo za peko pite, ga moramo vzeti iz hladilnika, pri peki piškotov je najboljše, če uporabimo nekoliko zmehčano maslo, pri kruhu je odvisno. Zakaj take razlike?

Maslo v piškotih in tortah

Piškoti in torte bodo najboljši, če maslo pred peko hranimo na sobni temperaturi, nato pa ga zmešamo s sladkorjem. Najbolje bo, če maslo pred pripravo piškotnega testa izven hladilnika stoji štiri ure, piše N1 Zagreb.

Maslo, segreto na sobno temperaturo, namreč lahko v sebi zadrži zrak, zato masa z mešanjem postane bolj puhasta. Preveč toplo maslo tega ni zmožno, zato stopljeno maslo test zgosti. Takšno testo tudi težje vzhaja, primernejše je za tortni biskvit.

Strokovnjaki ob tem mehčanje masla v mikrovalovni pečici odsvetujejo.

Piškoti bodo boljši tudi, če že narejeno testo nekaj časa počiva v hladilniku, saj se tako med peko ne bodo preveč razlezli. Trik je še poseben koristen pri peki piškotov z visoko vsebnostjo maščobe.

Maslo v pitah

Pri pitah je drugače, saj testo že na začetku zahteva hladno maslo, lahko ga vzamete tudi iz skrinje. “Hladno maslo se ob mešanju ne vmeša enakomerno v ostalo maso. Zato se ob peki raztopi in nastane hrustljava plast,” je povedala lastnica pekarne Lisa Ludwinski.

Peka
Foto: PROFIMEDIA

Maslo v kruhu

Kruh velja za nekoliko posebnega, saj obstaja veliko različnih receptov, od tega pa je tudi odvisno, kakšno maslo primešamo testu. Veliko receptov sploh ne vključuje maščobe, drugi pa poleg masla kot sestavino navajajo tudi različne vrste olja.

A če vse vrnemo k maslu – pri gnetenju mlečnega kruha je najbolje, če testu primešate maslo, segreto na sobno temperaturo, tako postane prijetno puhast, pravi avtorica kuharske knjige Tortice in mlečni kruh Kristina Cho.

Če kruhu primešate hladno maslo, ga je treba gnesti dalj časa, po peki pa bo hlebec bolj kompakten. Kot je namreč še razložila Cho, se kruh razvije pri višjih temperaturah, dodajanje hladnih sestavin – tudi jajc in mleka – pa povzroči, da se temperatura testa zniža, kar lahko vpliva na končni rezultat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!