Kje se bodo danes zbudili v zasneženo jutro?

Slovenija 05. Jan 202417:28 > 06. Jan 2024 06:04 1 komentar
Sneg v Kranjski Gori
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Pred nami je konec tedna, ki bo minil v znamenju padavin in ohladitve, a snega po nižinah po napovedih ne bo. Bo pa že v noči na soboto v Kranjski Gori zapadlo 10 do 20 centimetrov snega, čez dan pa še dodatnih 10 do 15. Kar nekaj novega snega bodo videla tudi smučišča na vzhodu države, med drugim Rogla, Kope in pa Mariborsko Pohorje.

Danes se bomo zbudili v oblačno in deževno soboto, saj se bodo padavine okrepile že danes ponoči. Skupno bo do nedelje zjutraj po napovedih padlo od 30 do 100 mm padavin, največ v zahodnem, južnem in osrednjem delu države.

Medtem ko bo po večini države deževalo, bo v alpskih dolinah dež prešel v sneg že ponoči. Tako bo v krajih Zgornjesavske doline že do jutra zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, morda tudi več, je za N1 povedal dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik. Čez dan lahko zapade še 10 do 15 centimetrov. Padavine bodo oslabele šele zvečer.

Organizatorji Zlate lisice bodo tako imeli kar veliko dela, saj bo svežega snega ogromno, opozarja meteorolog. “Bolj ugodno bi bilo, če bi dež kasneje prešel v sneg, a za zdaj ta scenarij ni verjeten,” je dejal.

Drugod po državi bodo padavine iz dežja v sneg prešle z ohladitvijo, ki prihaja s hladnim zrakom s severa oziroma severovzhoda. To se bo najbolj poznalo v višje ležečih predelih vzhoda države, na Štajerskem in tudi Koroškem. Meja sneženja se bo hitro spuščala, govorimo o okoli 500 ali 600 metrih nadmorske višine. Po nižinah na vzhodu pa bo sneg zaradi toplih tal sproti kopnel, tako da snežne odeje, ki bi se obdržala do nedelje, praktično ne bo.

Smučišče na Krvavcu
Smučišče na Krvavcu. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Se pa bo v soboto čez dan dovolj ohladilo, da bodo snežno pošiljko prijela naša sredogorska smučišča. Tam lahko zapade od 10 do 30 cm, v visokogorju pa tudi več kot 50 cm snega, so zapisali na Arsu.

V drugih delih države bo napovedana ohladitev sovpadala s koncem padavin. “Morda bi lahko ob samem koncu padavinskega dogodka dež prešel v sneg, ampak to se po nižinah zelo verjetno ne bo poznalo, snega bo samo za vzorec,” je še povedal sogovornik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje