Kaj se zgodi, če uporabljamo obrabljeno teflonsko ponev

Magazin 05. Dec 202217:01 1 komentar
Teflonska ponev
Profimedia

Ena sama praska na teflonski posodi ima lahko negativen vpliv na zdravje, razkriva nedavna raziskava.

Posode s premazom proti prijemanju so v preteklosti že povezovali s strupenimi t. i. “večnimi kemikalijami”, nova študija pa zdaj razkriva, koliko plastičnih delcev se lahko dejansko sprosti zaradi ene same praske, piše The Insider.

Večina posod s premazom proti prijemanju vsebuje sledove per- in polifluoroalkilnih snovi – na kratko PFAS –, ki zajemajo več kot 4.700 kemikalij. Izpostavljenost določenim kemikalijam PFAS so povezali s povečanim tveganjem za zdravstvene težave, vključno z boleznijo jeter, kronično boleznijo ledvic, visokim krvnim tlakom in nekaterimi vrstami raka, še navaja medij. 

Že majhna površinska praska na teflonski prevleki je lahko nevarna. Raziskovalci so izračunali, da se lahko med kuhanjem v takšni posodi s prasko sprosti od med nekaj tisoč do 2,3 milijona nevarnih delcev, je pokazala raziskava Global Centre for Environmental Remediation.

Do leta 2013 so te posode izdelovali tudi s pomočjo kemikalije PFOA oz. perfluorooktanojske kisline, študija pa je takrat našla povezavo med uporabo in povečanim tveganjem za raka ledvic in testisov. Danes te posode izdelujejo s kemikalijami nove generacije PFAS, od katerih so nekatere prav tako povezane s podobnim zdravstvenim tveganjem.

Ker nekateri od teh delcev torej končajo v hrani, je pomembno, da smo v kuhinji ter pri izbiri in uporabi posode previdni, so zaključili raziskovalci. Vse bolj priljubljene so na primer posode s keramično prevleko, ki ne vsebujejo teh nevarnih snovi.

Predvsem pa je treba upoštevati navodila: večina teflonske posode ima jasna navodila, da jih ne smemo preveč segrevati, da bi se tako izognili potencialno škodljivim hlapom. Teflon namreč oddaja nevarne kemikalije takrat, ko ga segrejemo na zelo visoko temperaturo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

“To je močno opozorilo, da moramo biti pri izbiri in uporabi kuhinjskih pripomočkov previdni, da se izognemo kontaminaciji hrane,” je v sporočilu za javnost povedal Youhong Tang, profesor z avstralske univerze Flinders.

Raziskava: Raman imaging for the identification of Teflon microplastics and nanoplastics released from non-stick cookware

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje