Zakaj nikoli ne bi smeli zaspati pred televizijo

Magazin 14. Apr 202418:52 0 komentarjev
moški in ženska spita pred televizijo
Foto: PROFIMEDIA

Gledanje televizije pred spancem slabša kvaliteto spanca. Če pa ob gledanju zaspite, lahko to prinese tudi mnogo drugih težav.

Strokovnjak za spanje Trevor Cooke opozarja, da umetna svetloba s televizijskega ekrana lahko zmoti naravni cikel spanja in budnosti telesa.

Svetloba preprečuje proizvajanje hormonov, potrebnih za kvaliteten spanec. Zasloni elektronike (tudi telefonov) izžarevajo modro svetlobo, ki lahko zmanjša proizvodnjo melatonina, ki pomaga pri regulaciji dnevnega ritma in cikla spanja.

Gledanje televizije pred spanjem zmanjšuje kvaliteto spanja

Raziskave so pokazale, da močna svetloba in vznemirljive vsebine oddaj vzdržujejo možgansko aktivnost, zaradi česar se ne morete sprostiti in kvalitetno spati. Verjetnost, da se boste ponoči zbujali, zjutraj pa počutili utrujeni, se poveča, piše portal N1 Zagreb.

Slab vpliv na možgane

Slab spanec pa negativno vpliva tudi na delovanje možganov.

Slabša se spomin, pozornost in sprejemanje odločitev. Sčasoma lahko spanje pred televizijo oteži učenje, zmanjša zmožnost osredotočenja in razumevanja informacij, pravi Cooke. Poleg tega problemi s spanjem vplivajo tudi na medosebne odnose. Ko je človek utrujen, ne more kvalitetno preživeti druženja z drugimi ljudmi.

Bolečine v hrbtu in križu

Spanje pred televizijo lahko povzroči tudi težave z mišicami in kostmi, nadaljuje Cooke. “Čudni položaji, posebej na kavču, lahko preveč obremenijo vratne in hrbtne mišice, kar povzroča otrdelost ali celo akutne, sčasoma pa tudi kronične bolečine.

Tudi nezadostna podpora hrbtenici lahko poslabša obstoječe težave ali prinaša nove,” pojasnjuje.

Težave s pretokom krvi

Spanje pred televizijo v položaju, ki pritiska na določene dele telesa moti pravilen pretok krvi. Pojavijo se lahko občutki nelagodja, mravljinčenja ali celo odrevenelosti, posebej v rokah ali nogah. Če to traja dlje časa ali pogosto, lahko privede do težav s cirkulacijo krvi, celo do pojave globoke venske tromboze (zamašenosti žil), še opozarja strokovnjak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!