Zakaj so na starih fotografijah s plaže vsi vitki?

Magazin 05. Jul 202207:21 > 09:413 komentarji
Plaža
PROFIMEDIA

Na družbenih omrežjih – ali pa v domačih albumih – lahko pogosto vidimo stare fotografije s plaže, recimo iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Zakaj so na njih vsi vitki?

Veseli poletni prizori 20. stoletja, ujeti na fotografijah. Mogoče opazimo isto: ljudje na njih so praktično brez izjeme videti vitki. Je res mogoče, da so bili včasih vsi bolj suhi?

Pisec in kolumnist George Monbiot je poskusil odgovoriti na to vprašanje. Ugotovil je, da so ljudje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja dejansko jedli več, kot jemo zdaj. A čeprav količinsko danes morda ne jemo več, je v proizvodih, ki jih uživamo, bistveno več sladkorja. Danes na osebo kupimo 0,5-krat manj svežega mleka, a petkrat več jogurtov, trikrat več sladoleda in celo 39-krat več mlečnih desertov, poroča nova.rs.

Kupimo pol manj jajc kot leta 1976, a za tretjino več kosmičev in dvakrat več prigrizkov. Trikrat toliko čipsa, a skoraj pol manj dejanskega krompirja. Medtem ko je nakup sladkorja močno upadel, se je uživanje sladkorja, ki ga najdemo v pijačah in slaščicah, močno povečal.

“Ta sprememba se ni zgodila naključno. Kot je trdil že Jacques Peretti v svojem filmu The Men who made us fat, so živilska podjetja veliko vlagala v oblikovanje izdelkov, ki uporabljajo sladkor. S tem zaobidejo naše naravne mehanizme za nadzor apetita. Veliko so vložili tudi v embalažo in promocijo teh izdelkov, da bi uničili tisto, kar je še ostalo od naše obrambe. Zaposlujejo vojsko znanstvenikov in psihologov, da nas pretentajo, da pojemo več, kot potrebujemo, medtem ko oglaševalci uporabljajo najnovejša odkritja v nevroznanosti, da premagajo naš odpor,” je zapisal George Monbiot.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar