Zakaj v tem času opažamo roje letečih mravelj

Magazin 01. Okt 202305:15 0 komentarjev
mravlje s krili, krilate mravlje, leteče mravlje
PROFIMEDIA

V tem obdobju se številni jezijo, ker jim v domovih pristajajo roji letečih mravelj. Kaj je razlog za ta pojav?

Nad roji letečih mravelj so se mnogi pritoževali že lani, ko jih je res bilo veliko, letos pa se znova pojavljajo. Je to nekaj nenavadnega, saj vemo, da mravlje običajno ne letijo?

Ne, odgovarjajo strokovnjaki. Gre za roje mravelj, ki se parijo, to je povsem običajen pojav. Enkrat letno se iz ličink v mravljiščih razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato pa v istem dnevu vse mravlje s krilci iz različnih kolonij zapustijo mravljišče in se združujejo v roje, ki so njihov “snubitveni” ali “paritveni” ples.

Takoj po parjenju samčki poginejo, mlade matice pa se spustijo na tla, krila jim odpadejo, nato začnejo iskati primerno mesto za novo mravljišče. Ko ga najdejo, začnejo leči jajčeca. Rojenje mravelj lahko opazimo večkrat v letu, saj različne vrste rojijo v različnih časih vse od zgodnje pomladi do poznega poletja ali začetka jeseni. So pa rojenja mravelj vesele nekatere ptice, ki jim roji z več tisoč letečimi mravljami predstavljajo izvrstno brezplačno kosilo.