Zakaj ženske zebe bolj kot moške?

Magazin 21. Sep 202209:51
Ženska, ki jo zebe
PROFIMEDIA

Ženske so tiste, ki se ponavadi prve pritožijo, da jih zebe. Zakaj je tako?

Raziskovalci verjamejo, da ženske mraz čutijo intenzivneje, da bi se ločile od partnerja in s tem preprečile konflikte. Ugotovili so, da je ta lastnost prisotna pri številnih pticah in sesalcih, pri čemer imajo samice najraje udobno in toplo gnezdo ali brlog, samcev pa zima ne moti toliko, poroča Index.

“Moški in ženske različno čutimo temperaturo. Ta razlika ni nastala zato, da bi se s partnerji prepirali o ogrevanju, ampak ravno nasprotno. Z evolucijskega vidika je cilj prisiliti partnerja, da se nekoliko odmakneta drug od drugega, da lahko oba uživata v miru in tišini,” je dejal dr. Eran Levin z univerze v Tel Avivu.

Pri pticah selivkah samci prezimijo v hladnejših predelih kot samice. Samice netopirjev se po navadi stisnejo v prijeten kotiček, medtem ko si samci poiščejo prostor, v katerega doteka več zraka. Pri mnogih sesalcih imajo samci raje senco, samice pa sonce ali pa se samci povzpnejo na vrhove gora, samice pa ostanejo v dolinah.

Študija, objavljena v reviji Global Ecology and Biogeography, dodaja, da ločevanje samcev in samic zmanjšuje konkurenco za vire v okolju in odganja samce, ki so lahko agresivni in ogrožajo potomce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.