Želite dobro spati? Potem se tem vonjavam v sobi raje izogibajte

Magazin 21. Apr 202415:49 0 komentarjev
ženska spi
Foto: PROFIMEDIA

Nekatere vonjave lahko motijo ​​vaš spanec, druge pa nanj vplivajo blagodejno.

Od spuščanja žaluzij do t. i. belega šuma – pripravljeni smo narediti vse, da bi si ustvarili popolno spalno okolje.

Vendar pa najbrž v tem kontekstu (še) niste pomislili na to, kako diši vaša spalnica. Izkazalo se je, da lahko vonjave, ki jih vohate, ko skušate zaspati, močno vplivajo na količino in kakovost vašega spanca.

Nekatere vonjave nas lahko naredijo bolj budne, druge pa delujejo podobno kot uspavanka.

Hannah Chapman, ustanoviteljica Ava May Aromas, se je povezala s strokovnjakom za spanje Karlom Gasio, da bi vse pojasnila.

“Nekateri vonji vas lahko naredijo bolj budne, na primer citrusi in poprova meta. Slednja ima ostro, osvežujočo aromo, njen vonj pa dokazano poveča budnost in osredotočenost. Vonj mete naj bi stimuliral hipokampus, del možganov, ki je odgovoren za spomin in budnost. Tudi citrusi stimulirajo ta del možganov – vonji limone, limete, pomaranče in grenivke pa naj bi prav tako poživljajoče vplivali na raven stresa in splošno razpoloženje,” sta pojasnila.

Priporočena uporaba eteričnih olj

In znanost to potrjuje. Študija iz leta 2008 na Univerzi v Cincinnatiju je raziskovala učinke rastlinskih eteričnih olj na kognicijo in razpoloženje.

Raziskovalci so poprovo meto razpršili v sobi s testnimi subjekti in ugotovili, da povečuje budnost.

Vonji citrusov, kot sta limona in pomaranča, so znani po svojih poživljajočih lastnostih, ki so kot nalašč za to, da se počutite polni energije. Če nas nekateri vonji spodbujajo, pa nas drugi sproščajo in pomirjajo, in tudi zato Chapman predlaga uporabo eteričnih olj v vaši spalnici.

“Dodajanje določenih vonjav vaši spalni rutini – ne glede na to, ali gre za lokalno uporabo eteričnih olj ali skozi oljni difuzor – je lahko koristno,” pravi.

“Predvsem je pomembno, da izberete dišavo, ki vam bo prijetna in sproščujoča. Večkratna uporaba istega vonja je lahko koristna, saj bodo vaši možgani čez nekaj časa vonj povezali s spanjem in sprostitvijo,” svetuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!