Zemlja je podrla rekord v hitrosti vrtenja

Magazin 02. Avg 202207:00 > 08. Avg 2022 20:01 4 komentarji
Zemlja
FOTO: Profimedia

29. junija 2022 smo zabeležili najkrajši dan. Planet je za popolno rotacijo potreboval 1,59 milisekunde manj od svojih običajnih 24 ur.

Zadnji hitrostni rekord je bil zabeležen leta 2020, ko je bil najkrajši dan za 1,47 milisekunde krajši od 24 ur. A čeprav se je Zemlja še naprej vrtela s povečano hitrostjo, rekordov ni podirala – vse do tega leta, poročajo na timeanddate.com. Se bo zemlja vrtela vse hitreje? Če se osredotočimo na veliko daljša obdobja, se vrtenje Zemlje pravzaprav upočasnjuje. Vsako stoletje Zemlja namreč potrebuje nekaj milisekund dlje, da se zavrti okoli svoje osi.

Zakaj se Zemlja vrti hitreje?

Ni popolnoma jasno, zakaj se Zemlja vrti hitreje, vendar znanstveniki domnevajo, da bi lahko bili vzrok procesi v notranjih ali zunanjih plasteh Zemlje, v oceanih, plimovanju ali celo podnebju.

Nekateri znanstveniki pa menijo, da bi bili lahko skrajšani dnevi povezani tudi s Chandlerjevim nihanjem, majhnim odstopanjem v Zemljini vrtilni osi. Po poročanju TimeandDate znanstveniki že načrtujejo predstavitev teorije, ki pojasnjuje tokratno skrajšanje dneva na naslednjem letnem srečanju Asia Oceania Geosciences Society.

Viri: timeanddate.com, www.independent.co.uk, www.asiaoceania.org, wikipedia.org

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje