Živel v vrtincu odvisnosti in si želel, da bi se ga spominjali po njegovem delu

Magazin 29. Okt 202313:00 1 komentar
Matthew Perry
Foto: REUTERS/Mario Anzuoni

Matthew Perry, za katerim žalujejo prijatelji in oboževalci širom po svetu, se je več let boril z odvisnostjo od alkohola in drog, o čemer je v zadnjih letih tudi govoril. V najhujših trenutkih je pojedel tudi 55 protibolečinskih tablet na dan, za zdravljenje različnih odvisnosti je porabil več kot devet milijonov dolarjev. Dvakrat je smrti že zrl v oči. A pred letom dni je za New York Times dejal, da je trezen že 18 mesecev.

“Zdravo, ime mi je Matthew, čeprav me morda poznate pod drugim imenom (Chandler Bing v seriji Prijateljo; op.a.) . Prijatelji mi rečejo Matty. In moral bi biti mrtev,” je Matthew Perry zapisal na začetku knjige Prijatelji, ljubimci in velika grozna stvar (“Friends, Lovers and the Big Terrible Thing“).

V knjigi je razkril, da je leta 2019 komaj ušel smrti, potem ko mu je zaradi prevelikega odmerka opioidov počilo debelo črevo. Njegovi najdražji so takrat odhiteli v bolnišnico v Los Angelesu, kjer so jim povedali, da ima takrat 49-letni Perry le dva odstotka možnosti, da preživi noč. V komi je bil dva tedna.

Dve leti pozneje je v rehabilitacijskem centru v Švici smrti znova zrl v oči. Zdravniki so mu dali pomirjevalo, ki je vplivalo na opioide v njegovem razdejanem telesu. Njegovo srce se je za trenutek ustavilo. Nato so uspeli z oživljanjem, a so mu pri tem zlomili osem reber, zaradi česar se je moral odreči vlogi z Meryl Streep v filmu Don’t look up, kar mu je po njegovih besedah zlomilo srce.

Matthew Perry
Igralec Matthew Perry leta 2009 (Foto: Phil McCarten/REUTERS)

V realnosti je živel popolnoma drugačno življenje kot njegova daleč najbolj znana vloga, Chandler Bing v seriji Prijatelji. Ta vloga mu je vrhuncu slave prinesla celo okoli milijon dolarjev na eno epizodo, s čimer je postal tudi eden izmed najbolje plačanih igralcev na svetu.

A ves čas se je boril z odvisnostmi in v boju s svojimi demoni porabil več kot devet milijonov dolarjev.

Kot je povedal, je bil na srečanjih anonimnih alkoholikov okoli šest tisočkrat, 15-krat je bil na odvajanju, prestal je 12 operacij, ki so bile nujne za to, da je sploh preživel. V nekem trenutku je zaradi svojega načina življenja imel tako uničene dlesni, da so mu izpadli zgornji zobje.

Vedno je sicer vztrajal, da se na snemanjih Prijateljev nikoli ni pojavil pod vplivom prepovedanih substanc, priznal pa je, da je njegov videz jasno kazal, katero substanco je takrat užival. “Nisem gledal serije, ker če bi jo, bi lahko rekel: pitje, opioidi, pitje, kokain. Iz sezone v sezono bi lahko videl, kaj sem užival.”

Matthew Perry je svoje težave povezoval z otroštvom. Alkohol je začel piti, ko je bil star komaj 14 let, ko je praznoval 21. rojstni dan, pa je že bilo videti, da mu vse uhaja izpod nadzora. V Los Angeles se je preseli, da bi uresničil svoje otroške sanje in postal zvezda. Nastopil je v več televizijskih serijah, preden je uspešno opravil avdicijo za Prijatelje.

A med snemanjem kultne serije je pil še pogosteje, bil je zasvojen tudi s protibolečinskimi tabletami tudi Vicodin, ki jih je začel jemati po nesreči z vodnim skuterjem. Čeprav je dovoljen odmerek osem tablet na dan, jih je do konca tretje sezone Prijateljev dnevno pogoltnil približno 55.

“Tega nisem počel, da bi se počutil vzhičeno ali dobro. Zagotovo nisem bil oseba za zabave. Hotel sem samo sedeti na kavču, vzeti pet tablet in gledati film. To so bila zame nebesa. Ni več od tega,” je nekoč izjavil.

Matthew Perry
Matthew Perry  (Foto: REUTERS)

V nekem trenutku je padel tako nizko, da je hodil na tako imenovane dneve odprtih vrat, ki so jih prirejali ameriški nepremičninski agenti, samo zato, da bi lahko ukradel tablete iz omarice z zdravili, je priznal.

Leta 1995 je njegova takratna partnerka vztrajala, da si poišče pomoč. Takrat je prvič odšel na zdravljenje. A ni zares verjel, da se bo odvisnosti rešil. Brez alkohola je zdržal le devet tednov. “Odvisnost se zbudi pred tabo in te hoče pogoltniti. Alkohol odide za nekaj časa, a se vrne. Nikoli ne izgine za vedno,” je opisal.

Vedno je poudarjal, da so mu bili soigralci iz serije Prijatelji v veliko oporo, “kot pingvini, ki podpirajo pingvina, dokler ta ne more sam hoditi”. Med snemanjem je kdaj sedel na sobnem kolesu, ki so ga postavili v zakulisju, in na predlog Jennifer Aniston in Courteney Cox vrtel pedala, da bi zaposlil svoje možgane in pozabil na alkohol ter droge.

Prijatelji
Zasedba Prijateljev. (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Do poletja 1996, ko je začel snemati komedijo Almost Heroes, je praktično nehal jesti. Zdelo se je, da poln želodec ovira njegovo jemanje drog. Povedal je tudi, da je redno bruhal. Na stranišču je imel dve brisači, eno za brisanje ust, drugo za brisanje solz.

Perry je sicer potegnil črto pri heroinu, ki se ga ni dotaknil, še posebej, ko je njegov dragi prijatelj Chris Farley leta 1997 umrl zaradi prevelikega odmerka, star le 33 let.

Obžaloval je, koliko so mu odvisnosti vzele. Po kratkotrajnih romancah z igralkami Neve Campbell, Heather Graham in Yasmine Bleeth se je zdelo, da je končno našel srečo, ko je novembra 2020 zaprosil literarno agentko Molly Hurwitz. Sedem mesecev zatem sta se razšla.

Oktobra lani je za New York Times povedal, da je trezen že leto in pol. Za Los Angeles Times pa, da si želi, da bi se ga spominjali po njegovem delu. “In kot človeka, s katerim je bilo srečanje prijetno in ne nekaj slabega.”

Perryja so našli mrtvega v masažni kadi na njegovem domu v Los Angelesu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje