Živila, ki spodbujajo naravno tvorbo kolagena

Magazin 23. Jan 202212:45
Juha
Profimedia

Preverite, s katerimi živili lahko spodbudite tvorbo kolagena v telesu.

Zaradi dolgoletne uporabe kolagena v lepotni industriji ga najpogosteje povezujemo s pomlajevanjem kože na obrazu in ohranjanjem mladostnega videza brez gub. Kljub temu je dobro vedeti, da je kolagen veliko več, je ena izmed najpomembnejših beljakovin v telesu, je vezivo, prisotno v naši koži, laseh, nohtih, kosteh, zobeh itn.

A njegova količina naj bi začela upadati že po 25. letu, pozneje, po 40. ali 50. letu, pa naj bi bil upad že zelo opazen. Posledice lahko bolj opazijo ženske v menopavzi. Te so vidne na koži, ki izgublja elastičnost in sijaj, pojavljati se začnejo vse globlje gube, lasje in nohti lahko postajajo šibkejši, občutimo lahko bolečine v sklepih itn.

Danes je na voljo že ogromno kolagenskih dodatkov, ki jih lahko umestimo v svojo prehrano. Uživamo pa lahko tudi hrano, ki pomaga pri tvorbi kolagena.

Kostna juha

Goveja nedeljska juhica, ena izmed kostnih juh, je verjetno vsem dobro poznana. Ne glede na to, ali gre za govejo, kokošjo ali drugo kostno juho, ki smo jo pripravili iz kosti in mesa, prav vse naj bi spodbujale tvorbo kolagena. Kostna juha se namreč kuha počasi, več ur, in v tem času naj bi sestavine izločile ogromno količino vitaminov, mineralov, kolagena in zdravih maščob, ki pripomorejo k tvorbi kolagena tudi v našem telesu.

Profimedia

Ribe s kožo

Tudi ribe naj bi bile odličen vir kolagena, vsebovalo naj bi ga namreč njihovo tkivo, predvsem ribja koža. Prav tako naj bi se ribji kolagen lažje absorbiral. Poleg tega so ribe bogate tudi z maščobnimi kislinami omega 3 in vitaminom D. Zaradi številnih dilem glede varnosti in učinkovitosti ribjega kolagena je bila opravljena tudi raziskava, ki je pokazala, da je ribji kolagen v kombinaciji z ustrezno dodanimi antioksidanti lahko učinkovit, in sicer pri pomlajevanju kože in vračanju njene elastičnosti.

Kaj pa sadje in zelenjava?

V pravilni kombinaciji z drugimi vrstami živil naj bi tudi nekatera zelenjava in sadje spodbujala tvorbo kolagena. To so predvsem tista, ki vsebujejo veliko vitamina C. Torej, različni citrusi, papaja, borovnice, brokoli, cvetača, paprika itn. Za tvorjenje kolagena naj bi bili pomembni tudi cink, vitamin E …

VIR: www.hsph.harvard.edu in www.webmd.com