Zmago na Evroviziji skupini Maneskin prinesli glasovi občinstva

Kultura 23. Maj 202110:53 > 27. Sep 2021 12:31 0 komentarjev
Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Zmago na Evroviziji so italijanskim rockerjem Maneskin prinesli glasovi občinstva. V odzivu po nastopu so zakričali, da rokenrol nikoli ne umre.

Na finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v Rotterdamu so slavili italijanski rokerji Maneskin s pesmijo Zitti E Buoni. Italija si je zmago priborila z glasovi občinstva. Nacionalne žirije so namreč več glasov namenile švicarskemu pevcu Gjon’s Tearsu, ki je bil na koncu tretji.

Tako po glasovih žirije kot po končnem izidu je bila druga francoska pevka Barbara Pravi.

Slovenska žirija je največ glasov namenila Italiji, gledalci pa so največ – 12 točk dali Srbiji, takoj za njo pa 10 točk Italiji.

Zmagovalno skupino, ki si je ime nadela po danski besedi za mesečino, sestavljajo pevec Damiano, basistka Victoria, kitarist Thomas in Ethan na bobnih. Člani skupine, ki so se med seboj poznali že med srednjo šolo, so se v skupino oblikovali leta 2015. V svojih skladbah združujejo različne sloge, od rocka, repa, do funka in popa.

Tokrat so stavili na rock skladbo, katere naslov je v prevodu Bodi tiho in se obnašaj. Skupina je letos zmagala že na festivalu San Remo, evrovizijske stavnice pa so jih že pred današnjim finalom uvrščale zelo visoko.

V svojem prvem odzivu so zakričali: “Rokenrol nikoli ne umre!” Po nastopu je pevec skupine David na vprašanje, kako odgovarja nasprotnikom, ki trdijo, da gre le za nekakšno ceneno glasbeno tekmovanje, dejal, da “ta kipec sporoča, da to ni ceneno glasbeno tekmovanje”. “Gre za tekmovanje z različnimi slogi glasbe in vsak od njih šteje,” je dodal.

Člani skupine so izpostavili tudi pomen tega, da so jim do zmage pomagali glasovi gledalcev. “To nam pomeni največ,” je rekla Victoria. Pojasnila je, da na koncu največ šteje, kaj je všeč občinstvu, saj igrajo za za poslušalce in tudi poslušalci so tisti, ki pridejo na nastope.

V Finalu je sicer nastopilo 26 skladb – po deset iz dveh predizborov ter velikih pet (Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije) ter zadnja zmagovalka in gostiteljica Nizozemska.

Evrovizijo tudi letos zaznamoval koronavirus

Letos je Evrovizija po lanski odpadli izdaji zaradi koronavirusa potekala v prilagojeni različici, prireditev v dvorani Ahoy, ki sicer sprejme dobrih 16.000 obiskovalcev, si je v živo lahko ogledalo omejeno število gledalcev. Letošnjo Evrovizijo naj bi sicer spremljalo 180 milijonov gledalcev v 45 državah, organizatorji na Nizozemskem pa so se odločili za stroge zdravstvene in varnostne ukrepe ter manjše delegacije nastopajočih.

Tudi sicer je letošnjo prireditev zaznamoval covid-19. Zaradi okužbe s koronavirusom v zasedbi so se islandski predstavniki predstavili le s posnetkom, skladba španskega predstavnika pevca Blasa Canta z naslovom Voy A Querdarme pa je obveljala za najbolj osebnoizpovedno, saj jo je posvetil svoji stari mami, ki je izgubila boj s covidom-19. Avstralska predstavnica Montaigne pa ni mogla pripotovati na Nizozemsko, zato je pesem na prvem predizboru predstavila v živo iz domovine. Zaradi okužbe s koronavirusno boleznijo se je s posnetkom predstavil tudi zadnji zmagovalec Evrovizije Duncan Laurence, ki je zapel zmagovalno skladbo Arcade ter novo Stars.

Večina držav je na letošnje tekmovanje poslala istega predstavnika kot na lansko netekmovalno izdajo, le z drugo pesmijo.

Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS
Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS
Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS
Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS
Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS
Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS
Evrovizija 2021 Evrovizija 2021
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Glasbeniki večinoma nastopili v angleščini

Prevladujoč jezik večine predstavnikov je bila tudi tokrat angleščina. Slišati pa je bilo tudi nekaj pesmi v materinščini, tej so tudi letos ostali zvesti srbski predstavniki oz. trio pevk Hurricane, ki so se predstavile z energično skladbo s sicer nesrbskim naslovom – Loco Loco. Z v celoti v ukrajinščini odpeto elektro-folk skladbo Shum se je predstavila skupina Go_A. S francosko pesmijo Tout l’Univers se je predstavil švicarski pevec Gjon’s Tears. Slišati pa je bilo tudi nekaj besed v jeziku Sranan Tongo, ki ga govorijo v južnoameriški državi Surinam in jih je v pesmi Birth of a New Age zapel nizozemski predstavnik Jeangu Macrooy.

Evrovizijski finale je minil brez slovenske predstavnice Ane Soklič, ki se ji v torek s skladbo Amen ni uspelo uvrstiti v finale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!