Zmotna dejstva, ki vas morda odvračajo od joge

Magazin 27. Jun 202208:00 0 komentarjev
joga
Profimedia

Bi se lotili joge, pa ste videli vratolomne položaje ali ste slišali, da moraš za to postati vegan? Poglejmo nekaj zmotnih prepričanj o jogi.

Verjetno ste kakšen položaj joge že izvedli, a se tega niste zavedali. Na primer kot raztezno vajo ali del sproščanja. Da vas od te imenitne vadbe ne bi odvrnila zmotna prepričanja, jih bomo ovrgli.

Ne verjemite tem zmotnim prepričanjem:

Joga je povezana s prehrano

Mogoče ste videli, da je nekaj vplivnežev in jogijskih mojstrov veganov ali vegeterijancev, vendar to še ne pomeni, da morate biti tudi vi. Joga in hrana nista povezani, zato sprememba jedilnika ni potrebna. Drži pa, da bo vadba veliko bolj učinkovita, če boste jedli pretežno zdravo hrano (ali vključuje meso ali ne, je vaša izbira). Tudi počutje bo boljše in prej boste opazili spremembe na telesu (izguba kakšnega centimetra, lepše oblikovane mišice …).

O večjih prehranskih spremembah se vedno posvetujte z zdravnikom in prehranskim strokovnjakom.

Če se odločite za jogo, morate izvajati le to vadbo

To seveda ne drži, niti ni priporočljivo.

V družbi oboževalcev te vadbe boste lahko slišali, da jogo izvajajo večkrat tedensko in da so ji popolnoma predani, vendar naj vas ne zanese. Poleg joge potrebujete tudi vadbo moči, ki bo med drugim poskrbela za mišice, lepšo držo in preprečila bolečine v hrbtu, ki nastanejo zaradi prekomernega sedenja. Potem potrebujete še aktivnosti, ki bodo pognale vaš srčni utrip.

Joga pa bo pripomogla k boljšemu ravnotežju in gibljivosti, sprostitvi, vzdržljivosti …

Pri jogi boste izvajali zapletene položaje

Če vam najprej na pamet pade stoja na glavi in drugi zapleteni položaji, ki jih trenutno nikakor ne morete izvesti, ne skrbite. Tega vsaj prvih nekaj let ne boste počeli. Svetujemo vam, da se oglasite pri usposobljenemu inštruktorju joge, s katerim boste začeli z osnovnimi vajami. Osredotočite se na dihanje in na spoznavanje svojega telesa. Natrenirajte ravnotežje in vzdržljivost v osnovnih položajih. Sprostite se in zmanjšajte stres.

Veliko korakov pride pred stojo na glavi, zato je strah odveč.

Za jogo potrebujete draga oblačila

Težko se je upreti lepim oblačilom za vadbo, ki jih vidite na družbenih omrežjih. A za opremo za jogo vam ni treba potrošiti veliko denarja. Pomembneje je, da so oblačila udobna in se v njih lahko prosto gibljete (kavbojke odpadejo). Bolje je, če so oblačila oprijeta, saj vam bodo ohlapna lezla na vse strani, ko boste izvajali položaje. Če imate dolge lase, jih raje spnite v čop ali figo.

Za motivacijo in za dušo pa občasno kupite kakšen športni kos, ki vas bo spodbudil k naslednji vadbi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.