Znanstvenik 45 let skrival “umazano skrivnost” paradižnika na vulkanskem otoku

Magazin 11. Dec 202316:19 1 komentar
Surtsey, Islandija, vulkan, erupcija
Foto: PROFIMEDIA

Na otok blizu Islandije smejo le znanstveniki. Eden od njih je razkril "umazano skrivnost" paradižnika, ki je nepričakovano zrasel na otoku.

Približno 30 kilometrov od južne obale Islandije leži eden najmlajših otokov v Atlantskem oceanu – o najmlajšem v Tihem oceanu smo pisali v članku: Vulkanski otok, ki nastaja v Tihem oceanu, viden tudi iz vesolja (FOTO & VIDEO).

Nastal je pred skoraj 60 leti. 14. novembra leta 1963 je namreč 130 metrov pod morsko gladino izbruhnil vulkan. Že v nekaj dneh je otok pogledal nad gladino, erupcija pa je trajala še naslednja tri leta in do leta 1967 je otok zrasel do površine 2,7 kvadratnega kilometra. Nadeli so mu ime Surtsey po velikanu z ognjenim mečem Surtu iz nordijske mitologije.

Otok, ki predstavlja najjužnejšo točko Islandije, ima danes le dobro polovico površine iz leta 1967, saj ga je močno spodjedla erozija morskih valov in vetra. Na njem stoji le ena hiša, ki je namenjena le znanstvenikom.

Navadnim smrtnikom je namreč dostop na otok prepovedan. Surtsey so oblasti leta 1965 razglasile za varovano območje in danes velja za naravni laboratorij, na katerem znanstveniki spremljajo geološki in biološki razvoj brez človeškega vpliva. Tako se na njem izmenjujejo geologi, vulkanologi in biologi, ki preučujejo delovanje vulkana in erozije, pa tudi naseljevanje rastlinskih in živalskih vrst.

Že leta 1965, ko so vulkanske erupcije na otoku še trajale, so znanstvenik na Surtseyju odkrili prvo rastlino. Tri leta po koncu vulkanske aktivnosti na otoku pa so se tam naselile tudi prve ptice. Danes na otoku raste 70 rastlinskih vrst, na njem pa poleg ptic živijo tudi žuželke in tjulnji. Otok je razglašen za del Unescove svetovne naravne dediščine.

Paradižnikova "umazana skrivnost"

Na otok smejo le izbrani znanstveniki. Preden se izkrcajo, jih temeljito preiščejo, da ne bi na otok zanesli rastlinskega semena ali živali, ki bi lahko zmotili naravni ekosistem. Kljub temu je Agust Bjarnason, ki je spremljal napredovanje rastlin na vulkanskem otoku, poleti leta 1969 opazil nenavadnega "gosta", rastlino paradižnika. Šele 45 let kasneje pa je po pisanju spletne strani Iceland Review razkril, kako je rastlina zrasla na zaščitenem otoku.

"S Surtseyja sem prejel sporočilo, da so v lavi našli skrivnostno rastlino. Trije ali štirje tuji naravoslovci in en islandski botanik, ki so jo odkrili, je niso mogli identificirati," je povedal Bjarnason. Na Surtsey je odpotoval takoj in rastlino hitro našel. "Najprej sem bil osupel zaradi nenavadne rastline, ki je bila videti kot krompir. Sklonil sem se in odvalil dve skali lave, ki sta obdajali rastlino. Spodaj pa je bil nenavaden kupček, ki je bil zelo mehak, ko sem ga pobodel." Potem pa se mu je posvetilo. "Nekdo je tam opravil ’svoj posel’ in ta čudoviti paradižnik, visok 15 centimetrov, je zrasel iz iztrebkov," je razkril znanstvenik in povedal, da je rastlino skupaj z "mehkim kupčkom" spravil v plastično vrečko in jo dobro zaprl. "Poskrbel sem, da za seboj nisem pustil ničesar, tako da naravna naselitev drugih rastlin ne bi bila ogrožena," je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje