Kaj je bilo po trku asteroida usodno za dinozavre? Znanstveniki imajo odgovor

Magazin 07. Nov 202305:50 1 komentar
dinozavri, izumrtje dinozavrov, asteroid
Foto: PROFIMEDA

Belgijski znanstveniki menijo, da so dinozavri po trku asteroida pred 66 milijoni let izumirali počasi in od lakote, ki jo je povzročila dolgotrajna globalna zima po trčenju.

Že nekaj časa vemo, da dinozavri niso preživeli posledic trka asteroida, ki je pred 66 milijoni let trčil v naš planet. Zdaj so raziskovalci odkrili, kaj je pri tem trku zapečatilo njihovo usodo.

Trk asteroida in Zemlje je bil katastrofalen. Padec v plitvo morje na območju današnjega polotoka Jukatan v Mehiki je povzročil gigantsko eksplozijo, požare, potrese in cunamije. Že ti učinki so bili dovolj močni, da so izbrisali veliko število živali in rastlin v okolici nekaj sto ali tisoč kilometrov ter uničili oziroma močno poškodovali ekosisteme, v katerih so živeli. Vendar so dinozavri živeli tudi na drugi strani Zemlje, kjer ti učinki niso imeli več tako velike moči ali nobenega.

V novem poročilu, ki ga je objavila revija Nature Geoscience, so raziskovalci zapisali, da so pretekle študije, ki so raziskovale vpliv trka na izumrtje dinozavrov, zanemarile oziroma močno podcenile vlogo še enega učinka trčenja: bilijone ton prahu, ki so ob trku poleteli v zrak, piše časnik Newsweek.

Dinozavri so izumirali počasi, v mrazu, mraku, od lakote

Belgijski raziskovalci, ki so študijo objavili, verjamejo, da je asteroid povzročil “globalno zimo”.

Udarec je v ozračje ponesel ogromne količine Zemljine skorje, skupaj z drobci asteroida. Vsa masa je ustvarila temne oblake silikatnega prahu in žvepla, ki so jih vetrovi prenesli po planetu. Ti oblaki so zastirali sončne žarke, zaradi česar je temperatura na površju padla tudi za 15 stopinj.

Zaradi pomanjkanja sončne svetlobe so začele množično umirati najprej rastline, zatem rastlinojede živali, na koncu pa mesojede. Celotne prehranske verige so bile uničene ali močno okrnjene, kar je povzročilo množično izumrtje kar treh četrtin živalskih vrst, med njimi vseh velikih dinozavrov, ki so za preživetje potrebovali ogromne količine hrane, ki pa je ni bilo več na voljo.

Raziskovalci so preučevali usedline, ki so jih našli na najdišču fosilov v Severni Dakoti, nekaj tisoč kilometrov stran od mesta udarca. S simulacijami so ugotovili, da je v Zemljino atmosfero vdrlo okoli 2.000 gigaton (1 gigatona je milijarda ton, op. p.) prahu in drobnih delcev. To je masa, ki bi jo dobili, če bi 11 Mount Everestov zdrobili v prah in ga spustili v ozračje.

Mnogo ljudi si predstavlja, da so dinozavri izumrli v nekaj dneh ali mesecih po trčenju. V resnici so izumirali nekaj let. Sončne svetlobe ni bilo vsaj dve leti, prah pa je v ozračju ostal še naslednjih 15 let.

Podoben učinek bi danes lahko sprožila jedrska vojna

Ta učinek je zelo podoben učinku “jedrske zime”, ki bi ga povzročile eksplozije jedrskih bomb ob morebitni jedrski vojni med velesilami. Tudi takrat bi dim, ustvarjen v eksplozijah in požarih, zakril sonce, zaradi česar bi se temperature povsod po površini močno znižale.

V lanskoletni raziskavi, ki jo je vodila profesorica Cherly Harrison z univerze Louisiana State, raziskovalci predvidevajo, da bi dim in črni ogljik, ki bi se dvignila v ozračje, zakrila sonce toliko, da bi se zgodila “jedrska mala ledena doba”.

Čeprav je bil trk asteroida z Zemljo za dinozavre usoden, se zelo verjetno prav temu dogodku lahko zahvalimo, da obstajamo. “Dinozavri so prevladovali na Zemlji in jim je šlo povsem dobro, dokler ni udaril meteorit,” je dejal soavtor študije Philippe Claeys. “Mislim, da sesalci, naši predniki, ki so takrat živeli, niso imeli skoraj nobene možnosti, da bi postali prevladujoča življenjska oblika na tem planetu.” Tako pa so izkoristili ekološke niše, ki so jih izpraznili dinozavri, in začeli svoj pohod po Zemlji, ki je v neki fazi privedel tudi do nastanka človeka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje