Orke ob Gibraltarju znova napadle: po 45 minutah je jahta potonila

Svet 06. Nov 202315:43 6 komentarjev
Orke napadajo čoln med plovbo
Orke so na območju že večkrat napadle. Fotografija iz arhiva. (Foto: PROFIMEDIA)

Orke so na območju Gibraltarja znova napadle. Tokrat se je jata kitov spravila na poljsko jahto, ki je plula ob maroški obali.

Napadalne orke na območju Gibraltarja so znova napadle, tudi tokrat so si za tarčo izbrale jahto. Plovilo Grazie Mamma II, ki je bilo v lasti poljske turistične agencije Morskie Mile, je zadnjega oktobra plulo ob španski in maroški obali, ko se mu je nenadoma približala jata ork.

Živali so se začele zaletavati v trup plovila, ob tem pa jahto močno poškodovale. Kot so kasneje povedali turistični vodniki, je napad trajal 45 minut, nato pa je plovilo potonilo. “Posadka je na varnem,” so tudi sporočili. Ali so bili na jahti turisti, ni znano.

Kot že omenjeno ne gre za prvi tak incident. Letos poleti so orke na območju sredozemske ožine poškodovale in na morsko dno spravile že več čolnov. Znanstveniki pa še vedno ne vedo točno, kaj bi bil lahko razlog, izpostavlja spletni portal Insider.

Nekateri strokovnjaki nenavadno obnašanje ork pripisujejo preteklim srečanjem s čolni, ki bi bili lahko travmatični za te morske sesalce, drugi menijo, da ladje potapljajo za zabavo. Prvi napad na čoln so na območju Gibraltarja zabeležili v letu 2020, od takrat pa se jih je na območju nabralo že več kot sto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje