Znanstveniki odkrili skrito pokrajino, “zamrznjeno v času”

Magazin 26. Okt 202311:39 0 komentarjev
pokrajina
Foto: PROFIMEDIA

Antarktika ni bila vedno pusta pokrajina ledu in snega, pač pa so tam nekoč tekle reke in rasli gozdovi. Znanstveniki, ki spoznavajo izgubljeni svet tega kontinenta, so prišli do izjemnega odkritja.

Znanstveniki v najnovejši raziskavi, objavljeni v uveljavljeni reviji Nature Communications, pišejo o skriti pokrajini na najbolj južni celini na Zemlji. Pod vzhodnoantarktičnim ledenim pokrovom so našli sledi starodavne rečne pokrajine z dolinami in grebeni, ki so jo očitno oblikovale reke, preden jo je pred davnimi časi zajela poledenitev, ugotovitve raziskave povzema Reuters.

Vzhodnoantarktični ledeni pokrov je nastal pred približno 34 milijoni let, vendar pa so imeli znanstveniki doslej težave z iskanjem nespremenjene pokrajine, ki bi dokazala pretekle razmere na Antarktiki. Tokrat jim je to uspelo. S pomočjo satelitskih opazovanj in radarja, ki pronica skozi led, so pod površino ledu našli pokrajino, ki je bila “zamrznjena v času”.

Odkrili so območje, ki je večje od Belgije in se razprostira na približno 32.000 kvadratnih kilometrov površine. Na njem so vidne značilnosti nekdanje pokrajine.

Ilustracija Antarktike in njenega površja
Ilustracija prikazuje, kako bi izgledala pokrajina na vzhodni Antarktiki, če bi odstranili debelo ledeno ploščo, ki jo pokriva. (Foto: REUTERS/Stewart Jamieson)

“Gre za neodkrito pokrajino, ki je nikoli še nihče ni videl,” je za britanski časnik The Guardian dejal glavni avtor študije Stewart Jamieson. Na območju so nekoč rasla drevesa, tekle reke in najverjetneje so tam živele tudi živali. Nato je območje prekril led in ga “zamrznil v času”, še pojasni Jamieson. Poudaril je, da raziskovalci niso uporabili novih podatkov, temveč le nov pristop.

“Zemlja pod vzhodnoantarktičnim ledenim pokrovom je slabše poznana kot Marsovo površje,” je za Guardian še dodal Jamieson.

Raziskovalci so tokrat uporabili obstoječe satelitske posnetke površja, da bi izsledili doline in grebene več kot dva kilometra globoko. S kombinacijo radarskih meritev, ki so jih pridobili tako, da so z letala pošiljali radijske valove v led in analizirali odmeve, se je pokazala podoba rečno razrezane pokrajine z globokimi dolinami in ostro zaključenimi hribi, ki je podobna nekaterim pokrajinam, ki so trenutno na zemeljski površini, svojo metodologijo za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnjuje Jamieson.

Avtorji študije za konec še posvarijo, da bi globalno segrevanje, ki z drastično hitrostjo že tali ledeni pokrov Antarktike, lahko ogrozilo tudi novo odkrito pokrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!