130 gasilcev se je borilo z ognjenimi zublji, ki so dosegli 800 stopinj Celzija

Črna kronika 30. Okt 202313:09 1 komentar
Gasilci in policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO)

Policijska uprava Novo mesto je sporočila, da so bili 27. oktobra nekaj po 13. uri obveščeni o požaru v naselju Desinec v občini Črnomelj. Pri gašenju gospodarskega objekta je sodelovalo 130 gasilcev iz Črnomlja in okoliških gasilskih društev. Požar so gasilci omejili in pogasili, objekt, v katerem so bili skladiščeni kmetijski stroji in osebno vozilo, pa je uničen. V požaru je bila poškodovana ena oseba.

V naselju Desinec v občini Črnomelj je v petek, 27. oktobra, nekaj po 13. uri zagorel gospodarski objekt s sončno elektrarno. Gasilci so požar omejili in pogasili, objekt, v njem skladiščeni kmetijski stroji ter osebno vozilo pa so uničeni. Na kraju dogodka so reševalci oskrbeli tudi poškodovano osebo, so sporočili iz uprave  za zaščito in reševanje.

“V gašenje je bilo vključenih več kot sto gasilcev, ki so požar omejili in pogasili. Objekt je zgorel v celoti, prav tako dva traktorja, kmetijska in gradbena mehanizacija, več strojev za obdelavo lesa in kovin, več starejših avtomobilov, okoli 30 ton koruze, les in orodje. Nastala pa je velika premoženjska škoda,” so sporočili iz novomeške policijske uprave.

Kot so še dodali, so kriminalisti opravili ogled pogorišča, po prvih ugotovitvah pa so izključili tujo krivdo za povzročitev požara. Po do sedaj zbranih informacijah je zagorelo na delu ostrešja, kjer je nameščena sončna elektrarna. Policisti nadaljujejo s preiskavo, ugotavljanjem vzroka za nastanek požara in vseh okoliščin, so še sporočili novomeški policisti.

Časopis Slovenske novice poroča, da je pri gašenju sodelovalo okoli 130 gasilcev iz 16 belokranjskih gasilskih društev. Da je bila intervencija zares zahtevna, pa je na svojem Facebooku zapisal tudi fotograf Jani Pavlin, ki je s fotoaparatom zabeležil dogajanje. Kot je dejal za omenjeni časopis, so imeli gasilci na zaščitnih oblekah kose stopljenega aluminija, ekipe pa so gasile požar zelo visokih temperatur.

O zahtevnosti gašenja je za Slovenske novice spregovoril tudi vodja petkove intervencije in namestnik poveljnika črnomaljskega prostovoljnega gasilskega društva Peter Štefanič. Dejal je, da so na prizorišče požara prišli zelo hitro, a da je bil požar ob prihodu gasilcev že zelo razvit, streha objekta pa je bila že v plamenih. Vročina, ki je nastala ob gorenju požara, je bila zelo visoka, po Štefaničevih besedah naj bi dosegla tudi do 800 stopinj Celzija.

Zaradi visokih temperatur ognja so morali požar gasiti izmenično, nekaj gasilcev pa je moralo zaradi dehidracije poiskati pomoč pri reševalni ekipi.

Približno dve uri so gasilci potrebovali, da so pogasili glavnino ognjenih zubljev, nato pa so s pomočjo avtodvigala pogasili še preostanek ognja. Nekaj gasilcev je ostalo tudi na nočni straži objekta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje