Brez protipoplavnega sistema bi poplavilo že večino Benetk (FOTO & VIDEO)

Črna kronika 22. Nov 202214:25 > 15:24 0 komentarjev
Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS

Močno deževje povzroča nemalo težav tudi našim italijanskim in hrvaškim sosedom. V Benetkah so aktivirali sistem protipoplavne zaščite, brez katerega bi bilo do sedaj pod vodo že 80 odstotkov vseh pešpoti, o težavah poročajo tudi iz Trsta, Rima, Gradeža in Milj. Poplave na Hrvaškem pa so zajele tudi Pulj, Reko, otok Cres, Umag, Rovinj in Šibenik ter Vodice.

V Benetkah so zaradi visokega plimovanja danes aktivirali sistem protipoplavne zaščite Mose. Vodostaj je namreč dopoldne za kar 170 centimetrov presegel običajnega, s čimer je začela veljati najvišja stopnja pripravljenosti. Morje je poplavljalo v Miljah na Tržaškem, o vremenskih preglavicah pa poročajo tudi iz drugih delov Italije.

Kako močno je bilo plimovanje na severu Italije, priča podatek, da bi bilo brez aktivacije protipoplavnega sistema pod vodo kar 80 odstotkov pešpoti v med turisti priljubljenih Benetkah. Ljudje na slovitem Trgu svetega Marka bi stali v vodi skoraj do pasu, poroča nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da današnji posnetki iz mesta pričajo, da na trgu sicer dežuje, a ni poplavljen.

Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS
Poplave v Benetkah Poplave v Benetkah
Manuel Silvestri/REUTERS

Sistem protipoplavne zaščite sestavlja 78 loput, ki so nameščene na treh dostopih v beneško laguno. Zanj so odšteli milijarde evrov, deluje pa od leta 2020. Še posebej koristen je v jesenskih mesecih in je v zadnjih dveh letih Benetke obvaroval pred najhujšimi poplavami. A kot piše dpa, mu tako visoke poplave kot danes doslej še ni bilo treba odbiti.

Obsežne poplave in škoda

Slabo vreme je sicer danes zajelo velike dele Italije. Zaradi močnega deževja, vetra in visokega plimovanja so zaprte številne šole, med drugim v obmorski občini Ostia v Rimu in na Sardiniji. Italijanska tiskovna agencija Ansa tako iz Ostie kot s Sardinije in drugih delov države poroča o obsežnih poplavah in škodi, predvsem na obalni infrastrukturi, pa tudi v mestih in na poljih.

Tudi v več delih Slovenije že sneži, na Obali pa je morska gladina zjutraj poplavila nižje ležeče dele obale.

Z obilico težav se zaradi vremena in visoke plime prav tako soočajo na Tržaškem. Kot na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik, je okoli 8. ure zjutraj zaradi visoke plime voda zalila Milje. V mestu je bilo na ulicah in trgih več kot 40 centimetrov vode, že vse jutro je tam na delu civilna zaščita. Visoko plimovanje so občutili tudi v Trstu, kjer je voda poplavila mestno nabrežje, ki pa ostaja prevozno. Nevšečnosti poleg tega povzroča močna burja, ki naj bi se čez dan še okrepila.

Izrazito vremensko poslabšanje so sicer danes pričakovali tudi v Gradežu, kjer so zato zaprli šole, igrišča in parke ter ob morju in kanalih prepovedali parkiranje avtomobilov. A o večjih težavah od tam zaenkrat ni poročil.

Na Hrvaškem rdeči alarm

Močno deževje in veter sta prizadela tudi velik del hrvaške obale. Poplave so zajele Pulj, Reko, otok Cres, Umag in Rovinj, poplavlja tudi v Šibeniku in Vodicah. Državni hidrometeorološki zavod je za celotno jadransko obalo za danes razglasil rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme.

Zaradi plime je voda zalila središče Rovinja, vdrla je v nekatere kavarne in restavracije, s podobnimi težavami se soočajo tudi v Umagu. O težavah zaradi obilnih padavin poročajo tudi iz Poreča. Zaradi poplavljenih cest so ustavili promet na državni cesti med Novigradom in Porečem.  Na Reki težave poleg padavin in vetra povzroča plima, zaradi katere je morje zjutraj že poplavilo nekatere ulice v mestu.

Voda je po pisanju portala Glas Istre zalila tudi vozila na puljski rivi, na eno od ulic v Pulju pa je padlo drevo. Na terenu so vse dežurne službe komunalnih podjetij, prizadeta območja pa je obiskal tudi puljski župan Filip Zoričić. V Pulju je doslej padlo okoli 11 milimetrov dežja, višina morja pa je zaradi močnega vetra in izrazito visoke plime do 60 centimetrov višja kot običajno, še piše IstraIn. Voda je zalila tudi dele Dalmacije. V Šibeniku je po poročanju hrvaškega portala Index.hr poplavila najstarejši del mesta. Zaradi močnega juga in dežja je poplavljena obalna promenada v Vodicah, kjer mestne oblasti težavo pogostega poplavljanja obale po poročanju hrvaške radiotelevizije nameravajo odpraviti z zvišanjem promenade.

V Splitu in drugje v Dalmaciji se ob tem soočajo z orkanskim jugom, ki je prekinil večino pomorskega prometa med mestom in bližnjimi otoki. Najmočnejše sunke vetra so zabeležili na Biokovu, in sicer 127 kilometrov na uro. Medtem pa je v Gorskem Kotarju začelo ponovno snežiti, vendar ceste trenutno ostajajo prevozne, poroča meteorološki portal Istramet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!