Po nižinah večinoma ostaja kopno, sredogorje dobilo obilno snežno pošiljko

Slovenija 22. Nov 202201:00 > 18:13 0 komentarjev
Sneg na avtocesti
PIC

Po državi je padlo precej manj padavin od pričakovanj, zato je tudi višja meja sneženja. Največjo snežno pošiljko je dobilo sredogorje. V okolici Ribnice in Kočevja je snežilo do nižin, prav tako tudi v Kranjski Gori, v Planici in pri Cerkniškem jezeru. Sneženje se je razširilo tudi nad Notranjsko, Posavje in zgornjo Gorenjsko, vendar višina snežne odeje še nikjer ni presegla 5 centimetrov. Kot je že v ponedeljek napovedala agencija za okolje, padavine preglavice povzročajo tudi na Obali, kjer je morje v več krajih močno poplavilo nižje predele. Morska gladina je že zjutraj dosegla rekordne višine, burja na Vipavskem pa presegla 100 kilometrov na uro.

Čeprav so vremenoslovci napovedovali obilne padavine in marsikje tudi snežne padavine, je bilo za zdaj precej manj padavin od pričakovanj. Tudi meja sneženja je za zdaj višja. “Vseeno pa se lahko razmere hitro spremenijo. Trenutna slika kamere v Postojni kaže na močno sneženje z burjo,” poroča agencija za okolje in prostor (Arso).

Na Primorskem piha močna burja. V Vipavski dolini sunki burje presegajo hitrost 100 kilometrov na uro. Močno piha tudi nad morjem. Na bojah je povprečna hitrost vetra okoli 60 kilometrov na uro, v sunkih piha do 80 kilometrov na uro.

Prometno-informacijski center opozarja, da se sneg ponekod že oprijemlje cestišč. Nekaj snega je zapadlo na območju Postojne, sneži na Koroškem, na cestah čez prelaze pa priporočajo verige. “Na cestah so plužne in posipalne skupine zato pričakujte ponekod upočasnjeno vožnjo. Prilagodite hitrost in varnostno razdaljo,” so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

Po podatkih Arsa je največ snega zapadlo na Vršiču in sicer 31 centimetrov. Na Voglu se je snežna odeja dvignila za 24 centimetrov, na Korenskem sedlu za 17 centimetrov in na Krvavcu za 14 centimetrov.

Zjutraj je dežurni meteorolog Brane Gregorčič za N1 dejal, da je snežilo na Kočevskem, Notranjskem in Gorenjskem. Okrog 10. ure je ponekod na Ribniškem in Kočevskem že začelo snežiti do nižin, pa tudi v Planici, pri Cerkniškem jezeru in v Kranjski Gori. Sicer ne gre za letošnji prvi sneg, saj so snežinke v nedeljo že pobelile dele Notranjske, Kočevske in Dolenjske.

Mangart Mangart
Mangart (Foto: DRSI)
Rakitna Rakitna
Rakitna (Foto: DRSI)
Planica Planica
Planica (Foto: spletna kamera)
Kranjska Gora Kranjska Gora
Kranjska Gora (Foto: spletna kamera)
Ribnica Ribnica
Ribnica (Foto: spletna kamera)
Rateče Rateče
Rateče (Foto: spletna kamera)

Včeraj so sicer vremenoslovci napovedovali obilne padavine. Snežna odeja po Gregorčičevih besedah do popoldneva še nikjer ni presegla 5 centimetrov. Več snega, okoli 20 centimetrov, meteorologi pričakujejo v višjih legah nad 800 metri nadmorske višine.

“Na Voglu in Pokljuki že lepo sneži,” je še povedal Gregorčič. Snežna odeja se bo v višjih legah, kot so Vogel, Pokljuka in Vršič (ki je bil popoldan že lepo zasnežen), obdržala in bo pomenila osnovo za zimsko sezono. Veliko snega je tudi na Mangartu. Gregorčič ocenjuje, da bo zapadlo do 25 centimetrov snega, medtem ko ga v Ljubljanski kotlini ne pričakujejo. Proti večeru in ponoči meteorologi pričakujejo sneženje tudi na skrajnem severovzhodu države, od Goričkega do Slovenskih goric. Zaradi vremenskih razmer so popoldan zaprli tudi cestni prelaz Vršič.

Vozne razmere bodo od dopoldneva do večera v teh predelih Slovenije slabše. Da so na sneg pripravljeni, so sporočili z družbe za avtoceste (Dars), prometnoinformacijski center pa je okrog 13. ure sporočil, da zaradi burje ponekod že preventivno posipavajo ceste. Kot so povedali na Darsu, so temperature nad lediščem, avtoceste pa so kopne. Za zdaj ni bilo potrebe po obsežnejših akcijah, situacijo pa še vedno spremljajo.

Arso je zaradi vremenskega dogajanja danes nekoliko spremenil vremensko opozorilo. Najprej je bilo oranžno izdano za celotno južno polovico države, trenutno pa velja samo za jugozahodni del Slovenije, in sicer zaradi burje, medtem ko za preostalo Slovenijo velja rumeno opozorilo.

Ponekod težave zaradi močnega vetra

Na Primorskem piha tudi burja, ki je na Vipavskem že presegla 100 kilometrov na uro. O težavah zaradi močnega vetra poročajo z območja Ajdovščine, Kopra in Nove Gorice, ponekod so aktivirali gasilce, je razvidno iz objav Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer pa konkretne informacije o težavah niso navedene. Zaradi burje veljajo omejitve na primorskih cestah. Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je zaradi burje na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto–Vipava prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina–Selo–Ajševica pa velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, navaja prometnoinformacijski center, ki voznikom v prihodnjih urah priporoča previdnost in pripravljenost na snežne razmere. Zaradi snega je cesta čez prelaz Vršič prevozna le za osebna vozila z verigami. Za priklopnike in polpriklopnike pa velja prepoved vožnje na cesti Col–Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Na Obali poplavilo v več mestih

Pri Agenciji RS za okolje so že v ponedeljek opozorili, da bo med 6. in 11. uro morje ob visoki plimi poplavilo nižje ležeče dele obale, prav tako bo težave povzročala močna burja, ki bo na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost okoli 120 kilometrov na uro. Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra ob 6.10 v Piranu in ob 6.44 v Izoli sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morska gladina je tako že dosegla rekordne višine, burja na Vipavskem pa že presega 100 kilometrov na uro.

Več o poplavah na Obali lahko preberete TUKAJ.

“Do jutra se bo vse umirilo,” je dejal Gregorčič, ob tem pa poudaril, da bo na Obali še vedno vztrajala visoka plima, ki bo od 20 do 30 centimetrov nižja kot danes. Po napovedih bo tudi veter v noči na sredo večinoma oslabel. V sredo dopoldan bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V četrtek bo večinoma sončno, zjutraj in deloma dopoldne po nekaterih nižinah megla. V petek bo sprva precej jasno z dopoldansko meglo po nižinah, popoldne pa se bo od jugozahoda pooblačilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!