Detomor v Grosupljem: za smrt dojenčka odgovorna 30-letna mama

Črna kronika 02. Mar 202312:31 > 13:39
Policijsko vozilo
Fotografija je simbolična. (Foto: POLICIJA)

Novembra lani so v sortirnici blizu Grosupljega našli truplo novorojenčka. Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo in ugotovili, da je šlo za detomor. Kot je pojasnil Goran Novak z oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, je bil dojenček moškega spola živorojen, za njegovo smrt pa je odgovorna 30-letna mama z okolice Grosupljega.

Novembra lani so v sortirnici odpadkov na deponiji Špaja dolina v bližini Grosupljega pri ločevanju odpadkov našli truplo dojenčka. Ker novembra lani še niso bile znane okoliščine smrti, policija ni mogla pojasnjevati, ali je šlo za umor ali detomor.

Preberite še: Najdeno truplo novorojenčka: kaj je ugotovila policija? 

Ljubljanski kriminalisti so zdaj preiskavo, ki je potekala od 19. novembra lani, zaključili in ugotovili, da je šlo za detomor. Z ogledom kraja dejanja, pri katerem je sodeloval tudi mrliški oglednik z Inštituta za sodno medicino in v nadaljnji preiskavi ter sodni obdukciji, je bilo ugotovljeno, da je bil otrok moškega spola ob rojstvu živ, njegova smrt pa je bila posledica kaznivega dejanja.

“Kriminalistom in policistom je z zbiranjem obvestil in forenzičnimi dokazi uspelo identificirati 30-letno mamo novorojenčka iz okolice Grosupljega, ki je utemeljeno osumljena kaznivega dejanja detomora,” je pojasnil Goran Novak z oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana. Za detomor je zagrožena kazen do treh let zapora.

30-letnico je policija kazensko ovadila konec februarja in ovadbo posredovala pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. Novak je ob tem še povedal, da mati ni bila v priporu, niti ni bila privedena k preiskovalnemu sodniku, saj za to niso obstajali priporni razlogi. V začetni fazi preiskave njena identiteta tudi ni bila znana. To so kriminalisti potrdili z zbiranjem obvestil občanov, v kasnejši forenzični preiskavi pa so z odvzemom vzorca primerjali njen in DNK profil otroka.

Preberite še: Med odpadki v bližini Grosupljega našli truplo novorojenčka

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.