Femicid v Mariboru: 20-letnik partnerico večkrat močno udaril in zadavil

Nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična (Denis Sadiković/N1)

Kot smo že poročali, je v Mariboru prejšnji konec tedna 20-letni slovenski državljan ubil 27-letno državljanko Srbije. S PU Maribor so sporočili, da so s sodno obdukcijo ugotovili, da je osumljenec žensko večkrat močno udaril in jo zadavil. Našli so jo šele dva dni po smrti, saj je 20-letnik svoji in žrtvini družini lagal, da je živa in da spi.

Policisti so bili 27. maja obveščeni, da so na poti v stanovanje v Mariboru reševalci, ker naj bi bila tam poškodovana ženska. Policisti so po prihodu na kraj dogodka ugotovili, da je 27-letna ženska že mrtva in da je bila žrtev kaznivega dejanja. Pred stanovanjsko zgradbo se je zadrževal osumljenec, ki so mu odvzeli prostost.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da sta se 25. maja pozno zvečer 27-letnica in 20-letni osumljenec hudo sprla. Osumljeni jo je večkrat močno udaril in jo nato zadavil.

Še isti večer je poklical mamo in jo obvestil o sporu in pretepu, a zagotovil, da je s 27-letnico vse v redu in da bo obvestil njene sorodnike. 26. maja je zaradi poškodbe roke in goleni poiskal zdravniško pomoč, ob tem pa je zatrdil, da se je med sporom s partnerko udaril ob rob postelje.

Naslednji dan okoli 11. ure ju je klicala mama žrtve, vendar se na klice osumljenec ni odzval. Okoli 13.30 je mamo oškodovanke poklical nazaj ter ji v pogovoru zatrdil, da njena hčerka spi in da je poškodovana, ker sta se stepla. Mama žrtve je poklicala drugo hčerko, ki je s prijateljem po predhodnem telefonskem pogovoru z osumljenim odšla do stanovanja, ob tem pa obvestila Regijski center za obveščanje.

Med sodno obdukcijo so ugotovili, da je imela žrtev hude poškodbe glave in da so jo davili. Patolog je ocenil, da je žrtev umrla v noči s 25. na 26. maj.

Osumljenca so 29. maja privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil pripor. Za kaznivo dejanje uboja je predpisana zaporna kazen od petih do 15 let.

V preteklosti so 20-letnika že obravnavali zaradi nasilja v družini in lahke telesne poškodbe njegove matere. Prav tako je bil avgusta 2022 obravnavan zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru, ker je v centru Maribora udaril moškega. Večkrat so ga obravnavali tudi zaradi posesti konoplje, v vseh primerih pa je pristojni prekrškovni organ zoper njega uvedel hitri postopek po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.