Goljufije s prodajo rabljenih vozil: prodajalcu nakažejo le aro

Črna kronika 04. Jul 202314:03 2 komentarja
avto, avtomobilski ključi
PROFIMEDIA (Slika je simbolična.)

Novomeški policisti so letos na območju Bele krajine in Novega mesta obravnavali več primerov goljufij pri prodaji rabljenih vozil po spletu.

Novomeški policisti so letos na območju Bele krajine in Novega mesta obravnavali več primerov goljufij pri prodaji rabljenih vozil po spletu.

Goljufije so se po pojasnilih Policijske uprave Novo mesto dogajale na način, da so se prevaranti s prodajalci rabljenih vozil, po opravljeni preizkusni vožnji, dogovorili za nakup vozila. V ta namen so jim izročili aro v višini približno pet odstotkov kupnine. Prodajalca so nato z različnimi izgovori prepričali, da bodo celotni znesek kupnine poravnali po prepisu vozila in jim izročili gotovino ali znesek nakazali na transakcijski račun.

Po sklenitvi kupoprodajne pogodbe in urejenem prepisu vozila pa preostalega zneska kupnine niso poravnali ali nakazali na prodajalčev transakcijski račun. Lažno so zatrjevali, da so celotni znesek kupnine prodajalcu že izročili pred opravljenim prepisom, so še pojasnili na novomeški policijski upravi. Policisti so v vseh primerih zbrali obvestila in nadaljujejo s preiskavami in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja goljufije.

Kaj svetujejo policisti?

Občanom ob tem svetujejo, naj bodo pri prodaji previdni in naj avtomobil kupcu predajo šele po prejemu celotne kupnine in ureditvijo prepisa lastništva.

Svetujejo, da v pogodbo vključijo tudi podatke o stanju vozila ali pripis “videno – kupljeno”, saj so policisti v preteklosti obravnavali tudi primere, ko so prevaranti dan ali dva po nakupu vozila od prodajalca zahtevali, da jim vrne del kupnine, ker naj bi na avtomobilu prišlo do večje okvare. “Prodajalcem, ki so zavrnili vračilo denarja, so grozili in jih izsiljevali. V primeru, da pride do oškodovanja in nekdo postane žrtev goljufov, pa naj o tem takoj obvesti policiste na številko 113 ali se zglasi na najbližji policijski postaji,” so še dodali na PU Novo mesto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje