Sum mučenja živali: na koroški kmetiji odkrili 8 poginulih goved

Črna kronika 13. Mar 202316:21 2 komentarja
Hlev z govedom
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Veterinar inšpektor je v nadzoru na kmetiji na Koroškem odkril osem poginulih goved, zelo slabe higienske razmere v hlevu in več drugih kršitev. Primer preiskuje tudi policija.

Uradni veterinar inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v nadzoru na kmetiji v naselju Podgora nad Kotljami odkril osem poginulih glav goveda, zelo slabe higienske razmere v hlevu in več drugih kršitev. Odredil je nujne ukrepe preprečitve nadaljnjega trpljenja živali. Sum mučenja živali preverja tudi policija. Po infomacijah N1, gre za kmetijo Katarine Valentar.

Kot so pojasnili na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je uradni veterinar minulo soboto na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem v naselju Podgora na območju Kotelj inšpekcijski nadzor opravil na podlagi prijave.

Poginulo skoraj pol črede

“Pri nadzoru je bilo ugotovljeno, da ima kmetijsko gospodarstvo vpisanih 22 glav goveda, od tega jih je bilo osem poginjenih. V hlevu so bile zelo slabe higienske razmere. Več živali ni bilo označenih z ušesnimi številkami. Preostale živali so bile v zadovoljivem stanju in niso bile življenjsko ogrožene, niso pa imele na voljo dovolj vode in krme,” so zapisali na upravi.

Pojasnili so, da so pristojni odredili nujne ukrepe preprečitve nadaljnjega trpljenja živali. Odredili so redno oskrbo preostalih živali s pitno vodo in krmo, čiščenje hleva in zagotovitev čistega in suhega ležišča.

Poginule živali je odpeljala veterinarsko higienska služba, zaradi ugotavljanja vzroka pogina pa so odredili t.i. raztelesbo živali. Kot še navajajo na upravi, bodo ostale živali v nadaljevanju postopka odvzete. Ostale informacije in ugotovitve inšpekcijskega postopka bodo znane po zaključku postopka.

Odkrili tudi vrsto drugih nepravilnosti

Kot kaže, pa to doslej niso bile edine nepravilnosti na tej kmetiji, saj se je z razmerami tam že v preteklosti ukvarjal tudi inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

“Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo je v letu 2020 in 2021 vodil postopek pri isti zavezanki zaradi neoznačenosti goveda, v letu 2021 zaradi neprijavljenega dohodka iz dopolnilne dejavnosti, v letu 2021 in 2022 zaradi nenadzorovane paše ter še enkrat v letu 2002 zaradi neoznačenih živali. Slednji postopek še vedno traja. V letu 2022 je inšpektorat uvedel tudi prekrškovni postopek zaradi neoznačenih živali,” so še pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Trenutno pa obstoj suma kaznivega dejanja mučenja živali na tej kmetiji preverjajo tudi koroški policisti s policijske postaje Ravne na Koroškem. Policisti prijave o poginulem govedu doslej niso prejeli, so se pa, kot so danes opoldne pojasnili na Policijski upravi Celje, nemudoma odzvali na novinarska vprašanja v zvezi s tem in v sodelovanju z veterinarskim inšpektorjem odšli na kraj dogajanja.

Po 341. členu kazenskega zakonika je za tiste, ki surovo ravnajo z živaljo ali ji po nepotrebnem povzročajo trpljenje, predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje