Jelenov klanec po požaru znova odprt za promet

Črna kronika 29. Sep 202216:53 1 komentar
požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO

Jelenov klanec v Kranju je dva dni in pol po požaru, ki je v noči na torek uničil Majdičev mlin, ponovno odprt za ves promet. Današnje poročilo statika sicer kaže na slabo stanje objekta. Zato je, kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, zadrževanje pri pogorelem objektu zaradi nevarnosti podrtja še vedno prepovedano.

Kot je za STA povedal poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar, so danes prejeli statično študijo, ki kaže, da je objekt nevaren za vstop. Študija tudi nalaga lastnikom objekta, kaj morajo postoriti za zagotovitev varnosti, med drugim poskrbeti za vezno tkivo in odstraniti nadstrešek.

Na občini so se danes popoldan v dogovoru s policijo odločili, da za ves promet odprejo cesto po Jelenovem klancu, ki je pomembna prometnica za staro mestno jedro. Ob tem so poskrbeli za zaščito območja okoli stavbe, da se ljudje ob njej ne bi zadrževali ali hodili vanjo. So se pa v svoje domove lahko vrnili stanovalci vseh petih sosednjih stanovanj. Z zaprtjem strehe in popravilom ter pregledom elektroinštalacij so v sredo zvečer namreč zagotovili, da je tudi zgornje stanovanje primerno za bivanje.

Zaenkrat ne kaže, da bi bil požar podtaknjen

Medtem kriminalisti, ki zaradi varnosti ne morejo vstopati v sam objekt, lahko pa ga pregledajo s tehničnimi napravami, nadaljujejo preiskavo vzroka požara. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, kriminalisti preiskavo, neodvisno od statičnega poročila, neprekinjeno vodijo že od zaznave požara dalje.

Doslej zbrana obvestila vsaj zaenkrat ne izkazujejo storitve kaznivega dejanja, kaže pa tudi, da stavba ni bila zavarovana. Kot poudarjajo na policiji, zbiranje obvestil še poteka. “Pri vsakem takem požaru se vsaka okoliščina preverja maksimalno široko in raziskuje morebitno odgovornost,” so izpostavili.

Lastniki so 150 let star objekt, ki je bil več desetletij zapuščen, želeli preoblikovati v večstanovanjski objekt. Pred nakupom so možnost tega preverili tudi na kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Vendar so nato, kot je povedal eden izmed lastnikov Sebastijan Zupanc, zaradi predvidene finančne krize in visokih obrestnih mer za kredite, s katerimi bi financirali prenovo, letos poleti objekt dali naprodaj. Kaj bo zdaj z njim, še ni jasno.

Lastniki si, kot pravijo, zaradi zgodovinske vrednosti objekta želijo, da rušenje Majdičevega mlina ne bo potrebo in bo možna rekonstrukcija kot v ljubljanski Cukrarni. Kot je namreč v pregledu ugotovila strokovnjakinja gradbene stroke, so od objekta ostali le zidovi, katerih nosilnost pa je vprašljiva. “Mesto Kranj, kot zgodovinsko mesto, si zasluži ohranitev tega zgodovinskega spomenika,” je izpostavil Zupanc.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje