Delavci na progi naj ne bi bili obveščeni, da se jim približuje vlak

Črna kronika 21. Dec 202312:25 > 12:52 9 komentarjev

V okolici Postojne je potniški vlak zjutraj trčil v delavce Slovenskih železnic. Dva sta umrla, dva pa sta huje poškodovana, vendar njuno življenje ni ogroženo. Preostali zaposleni so jo odnesli le z nekaj praskami. Na železnicah še preučujejo, zakaj se je zgodila nesreča. Preiskava protokolov in posnetkov pogovorov še poteka. Je pa direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc povedal, da delavci na progi po prvih informacijah naj ne bi bili obveščeni, da se jim približuje vlak.

Skupina devetih delavcev družbe Slovenske železnice Infrastruktura je na železniški progi izvajala nujna vzdrževalna dela. Ob 9.20 je v skupino zaposlenih trčil potniški vlak, ki je vozil v smeri Sežane. Dva delavca sta na kraju dogodka umrla, dva pa sta huje poškodovana, so sporočili s Slovenskih železnic.

“Danes je žalosten dan na Slovenskih železnicah,” je dejal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. Kot je povedal, se je nesreča zgodila v jutranjih urah. “Potniški vlak, ki je vozil od Postojne proti Divači, je pri kraju Prestranek naletel na delovno skupino, ki je takrat na progi vzdrževala sosednji tir. Pri tem se je zgodil tragični dogodek, v katerem sta dva človeka izgubila življenje. Vsem prizadetim svojcem izrekamo iskreno sožalje,” je dodal.

Mes je povedal še, da še preučujejo, zakaj se je zgodila nesreča. “Težko bi v tem trenutku podali končne zaključke, ker je treba celotne protokole, ki se snemajo, poslušati, in na podlagi tega bomo v naslednjih dneh videli, zakaj se je to zgodilo,” je dodal.

Delavci naj ne bi vedeli, da se jim približuje vlak

Sožalje sodelavcem in svojcem dveh zaposlenih, ki sta izgubila življenje, je izrekel tudi direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc. Kot je povedal, je bila danes zjutraj ob 7.40 med Postojno in Prestrankom prijavljena delovna skupina na progi L50, torej na levem tiru. “Ob 9.20 je potniški vlak, ki je vozil iz Ljubljane proti Sežani, naletel na delovno skupino, ki po prvih informacijah o vožnji tega vlaka ni bila obveščena. Trenutno poteka oziroma bo izvedena preiskava protokolov signalno-varnostne naprave in protokolov oziroma pogovorov GSM-R sistema, kjer so pogovori posneti. Tako bomo nedvoumno ugotovili, kaj je šlo narobe, da se je ta tragični dogodek zgodil,” je dodal.

Črna zastava pred stavbo Slovenskih železnic v Ljubljani
Črna zastava pred stavbo Slovenskih železnic v Ljubljani (Foto: Uroš Kokol/N1)

Kranjc je dodal še, da sta dva delavca utrpela težje poškodbe, vendar naj po informacijah zdravnice na terenu, ki je poskrbela za prvo pomoč, ne bi bila v smrtni nevarnosti. Imela naj bi zlome na nogah. Na progi je bilo osem delavcev in čuvaj. Ostali zaposleni so jo odnesli le z nekaj praskami in niso poškodovani, je še povedal direktor SŽ Infrastruktura.

Na terenu so preiskovalci Slovenskih železnic in zunanji preiskovalci ter pet zaposlenih, ki izvajajo psihosocialno pomoč. To bodo ponudili tudi svojcem delavcev v nesreči.

Na Slovenskih železnicah so za N1 potrdili, da je bila proga, kjer je prišlo do tragične nesreče, ob 17. 17 znova odprta v obe smeri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje