Kaj pravijo očividci na kraju požara

požar
N1

Okoli 4. ure zjutraj je zagorelo v skladišču v Vižmarjah. Požar je prvi opazil sosed, ki je takoj poklical gasilce, prvi so na lokacijo prispeli v desetih minutah. "K sreči je bilo vreme takšno, da se je dim dvigal v zrak," je povedal za N1, sicer bi oblak gostega dima zajel celotno ulico, na kateri je več stanovanjskih hiš. V skladišču je delovalo več deset podjetij, mnoga izmed njih pa so v požaru izgubila vse.

Okoli 4. ure je zagorelo v Vižmarjah. Požar, ki se je zgodaj zjutraj razplamtel v skladišču na Plemljevi ulici v Ljubljani, je prvi opazil sosed Janko Pavlič, ki je slišal prasketanje in pokanje. Kot je povedal za N1, je najprej mislil, da gre spet za vlom, ki v tem skladišču ne bi bil prvi. “Vstanem, pogledam in vidim, da se v eni od pisarn svetlika in blešči. Potem sem videl ogenj, ” je opisal požar v eni od pisarn.

Ob 4.17 je poklical gasilce, prvi so bili na kraju požara že čez deset minut.

“Potem je počila šipa in ogenj se je preselil na palete, ki so bile zložene tik ob oknu,” je dejal. “To se je vnelo in potem se je požar hitro razširil v notranjost prostorov in zunanje palete.” Gasilci sicer pravijo, da je požar izbruhnil na paletah ob stavbi, zakaj je zagorelo, bo pokazala kriminalistična preiskava, ki se bo lahko začela, ko bodo gasilci požar pogasili.

Veter v sosednje hiše prinesel dim in prah

Pavlič je dejal, da strahu zjutraj ni začutil, saj je bil vajen hrupa, ki je prihajal iz skladišča.

“Bilo pa je zelo veliko dima. Zraven je skladišče plastike, ki je zagorelo. K sreči je bilo vreme takšno, da se je dim dvigal v zrak, iz Gorenjske je pihal veter, ki je dim odnašal stran, tako da nismo bili v nobeni nevarnosti,” je bil hvaležen Pavlič, čigar hiša je le nekaj metrov stran od velikega skladišča.

Če ne bi bilo vetra, bi gost oblak temnega dima, ki je bil več ur viden na daleč, zajel celotno ulico v neposredni bližini skladišča, na kateri je več stanovanjskih hiš.

Po informacijah Ekološkega laboratorija z mobilno enoto – ELME se je dim dvigal več kot sto metrov visoko.

Kljub temu je Pavlič zaprl vsa okna v hiši, saj je veter vanjo prinesel nekaj dima in prahu. Da okoliški prebivalci zaprejo okna in ne zapuščajo svojih prostorov, so pozvali tudi gasilci. Dim se je zaradi obsežnosti požara namreč razširil na širše območje. V zraku so bile močne vonjave po plastiki in gumah, valile so se saje.

Mobilna enota ekološkega laboratorija, ki na lokaciji meri vpliv na okolje, je zaznala povečanje prašnih delcev PM 10, drugih strupenih snovi za zdaj ni izmerila. Morebitna okoljska škoda bi se lahko pokazala tudi naknadno, je povedal predstavnik Gasilske brigade Ljubljana Robert Okorn.

“Zjutraj malo pred pol peto sem bil v pisarni in pil kavo, nato pa ob pogledu čez balkon zagledal dim iz sosednje stavbe Slovenijalesa,” nam je v telefonskem pogovoru povedal David Žalec, lastnik podjetja Zdrava pisarna, ki dostavlja sveže sadje po pisarnah in ima na Plemljevi ulici 2 skladiščne prostore.

V halah na področju, ki ga je danes zajel velik požar, imajo prostore mala podjetja z dejavnostjo distribucije sadja in zelenjave, spletne prodaje oblačil, tu ima svoje prostore na primer tudi podjetje Gorenje Keramika.

V zgornjem nadstropju hale na Plemljevi 2 ima skladišče pnevmatik podjetje Les trgovina, ki je v lasti Erika Pišljarja, sina znanega podjetnika iz Rovt Marjana Pišljarja. Tudi to skladišče je zajel požar. Na strani spletne trgovine s pnevmatikami piše, da “zaradi požara v skladišču naročila in izdaje do nadaljnega niso možne.”

Spomnimo, Marjan Pišljar je bil do leta 2015 tudi solastnik Metalke Commerce, ki je lastnica stavbe. Od leta 2015 je lastnik podjetja hrvaški državljan Slaven Vuković, ki pa naj bi bil po nekaterih informacijah povezan s Pišljarjem. Metalko Commerce smo prosili za odziv, objavili ga bomo, ko ga dobimo.

Žalec pravi, da so po tem, ko so zagledali velike oblake dima, zgrabili nekaj palet izdelkov in zapustili prostore. “Zdaj sicer nimamo dostopa do lokacije, saj so jo gasilci in policisti zaprli, a po naših informacijah so obvarovali naše prostore. Imamo srečo.”

Požar se je hitro širil

Drugače se je razpletlo za podjetje Frutis. Tudi oni tu skladiščijo sadje in zelenjavo, tudi oni so bili ob tej uri že v službi. Ko se je pokazal dim, so zapustili stavbo, ki se je hitro znašla v ognjenih zubljih.

Čeprav je po oceni sogovornice začelo goreti povsem na koncu hale, oni pa so na sredini, se je požar v pičlih 15 minutah razširil do njihovih prostorov. “V hali je veliko hladilnic, ki so polnjene na plin, tudi jeklenk za viličarje.”

Podjetju je žal v požaru zgorelo vse.

Zgorelo jim je vse

Enako usodo deli tudi podjetje Bulc bratje, ki se prav tako ukvarja z distribucijo sadja in zelenjave. “Vse je šlo,” nam je povedala sogovornica. Od kod se je razširil požar, ni znala povedati. “Začel se je valiti črn dim. Pol ure kasneje je bilo vse v požaru. Gasilci in policija bodo povedali, kje se je začelo.”

Zaposleni se sprašujejo, kaj bo z njihovimi stvarmi in delovnimi mesti

Požar opazujejo tudi osebe, ki so doslej delale v prostorih, kjer ima sedež več deset podjetij. Objekt je sicer v lasti Metalke Commerce. Ker naj bi bila po njihovih besedah streha nestabilna že pred požarom, so opozarjali, da bi se lahko celotna struktura podrla.

“Grozno, vse gori,” je po telefonu sporočila ena od zaposlenih v skladišču, ko je opazovala, kako se temen oblak dima dviga iznad velikega skladišča. Manjše skupine delavcev so postopale in opazovale, klicale po telefonu in tuhtale, kako naprej.

Zaskrbljeni delavci, ki so požar opazovali s strani, so se spraševali, kako je izbruhnil, kaj bo z njihovimi stvarmi, ki so ostale v prostorih, če bo od njih sploh kaj ostalo, pa tudi, kaj bo z njihovimi delovnimi mesti.

Eden od zaposlenih v skladišču je za N1 povedal, da si ni tako predstavljal današnjega delovnega dne. Druga skupina zaposlenih je za N1 povedala, da so za požar izvedeli zjutraj, ko so zaslišali sirene. Niso vedeli, zakaj je zagorelo, prav tako niso zaznali, da bi bila v prostorih kakšna predhodna nevarnost za tako velik požar, zato vzroka zares niso znali pojasniti.

Ljubljanskim gasilcem je po več urah uspelo preprečiti širjenje požara na celoten objekt in pisarniški del, so prek Facebooka sporočili z Gasilske brigade Ljubljana. Še vedno pa so goreli različni skladiščeni materiali, predvsem veliko pnevmatik, ki so lahko vnetljive. V požaru ni bil nihče poškodovan, ga pa je več kot sedem ur gasilo več kot 150 gasilcev.