Eksplozija v Kočevju: kaj se je zgodilo

Črna kronika 12. Maj 202212:23 > 13. Maj 2022 08:05 0 komentarjev

V prispevku smo zbrali ključne informacije o jutranji eksploziji v Kočevju. Na družbenih omrežjih in v javnosti kroži veliko neuradnih informacij, ki jih na N1 skrbno preverjamo.

Kdaj se je zgodilo?

Močna eksplozija v kemični tovarni Melamin v središču Kočevja je odjeknila nekaj minut po 8. uri zjutraj. Na kraj so takoj odhitele interventne službe, ki izvajajo nujne ukrepe, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Streslo je vse mesto, domačini so najprej mislili, da gre za potres.

Kaj se je zgodilo?

“Zgodila se je človeška napaka,” je sporočil direktor podjetja Srečko Štefanič. Podrobnosti nesreče sicer še preiskujejo, a po doslej zbranih informacijah je prišlo do nesreče pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo. Kot so doslej ugotovili, naj sicer ne bi bilo nobenih težav z dokumentacijo, prav tako naj bi bilo vse storjeno po predpisih. Človeško napako naj bi storil zaposleni, ki naj bi zamenjal dve surovini, pri tem je prišlo do eksotermne reakcije, zato je odjeknila eksplozija, iz tovarne pa se je začel valiti dim.

Po eksploziji Po eksploziji
N1
Požar v Kočevju Požar v Kočevju
BOBO
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
BOBO
Kočevje Kočevje
Eksplozijo v Melaminu so prebivalci čutili kot močan potres. Iz tovarne se je še ure valil gost dim. (Vir: Mitja Ofak/občina Kočevje
Kočevje Kočevje
FB: Utrip vaše občine

Koliko ljudi je umrlih in poškodovanih?

V nesreči je bilo poškodovanih trinajst oseb, od tega sta dve osebi utrpeli hujše opekline in so ju s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Vodja urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc je povedal, da sta bila poškodovanca sprejeta zaradi hudih opeklin po skoraj celotnem telesu in da sta še vedno v smrtni nevarnosti. Ob sprejemu sta bila v komi. Kot je še povedal Tominc, ju obravnavajo kirurgi za plastično kirurgijo in opekline, ki bodo bolj natančno ocenili obseg opeklin, vsekakor pa gre za “zelo visok odstotek”. Enega od njiju so že identificirali – gre za mlajšega moškega, drugega pa še ne.

Pet oseb je sprva veljalo za pogrešane, a so bili pogoji same eksplozije tako hudi, da so bile možnosti, da bi preživeli, zelo majhne. Ko so se kasneje gasilci prebili do vseh predelov tovarne, so sporočili, da niso našli “nobenih sledi oseb”, zato lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da je vseh pet oseb preminulih. Kot je pojasnil direktor tovarne Melamin, je bil med petimi pogrešanimi en zaposleni v tovarni, štirje pa so bili zunanji sodelavci. Zunanji izvajalci so delali za dobaviteljsko podjetje iz Ljubljane, ki je skrbelo za elektroinštalacije, tik pred nesrečo pa naj bi montirali elektrovode. Pogrešane oz. umrle osebe naj bi bile v neposredni bližini kamiona, kjer je odjeknila eksplozija. Zaradi škode, ki jo je v tovarni povzročila eksplozija, pa je bilo reševanje oteženo.

Ali je eksplozija vplivala na okolje?

Po jutranji eksploziji v kemični tovarni Melamin je bilo ozračje nad Kočevjem trpko in polno črnega ter gostega dima. A kot je povedala predstavnica za stike z javnostmi uprave za zaščito in reševanje Neja Pavlica, so prvi rezultati meritev pokazali, da so v ozračju le povečane koncentracije dima in saj. V času eksplozije so delavci sicer pretakali nevarno snov epiklorhidrin, a ga po besedah Pavlice meritve v ozračju niso zaznale. Po besedah toksikologinje z UKC Ljubljana je epiklorhidrin zelo vnetljiv, a nima hudih sistemskih učinkov na telo. “Je pa močan iritant, deluje dražeče, lahko povzroča trajno poškodbo oči in je nevaren za dihalne poti,” je opisala in poudarila, da večjih učinkov, čeprav so bili prisotni tej snovi morda izpostavljeni, na zdravje ne pričakujejo. “Gre za kratkotrajne učinke, ki pa so verjetno pogojeni tudi z velikim strahom,” je dodala. 

Melamin Melamin
N1
Melamin Melamin
N1
Melamin Melamin
N1
N1
N1
Melamin Melamin
N1
N1

Požar, ki je sledil eksploziji, so pogasili z vodo. Požarno vodo po navedbah Pavlice shranjujejo v rezervoarju in jo pregledujejo. Meritve v Kočevju sicer izvajajo predstavniki Arsa ter ekološki laboratorij z mobilno enoto uprave za zaščito in reševanje. Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič pa je potrdil, da je voda na kočevskem območju normalno pitna. Meritve onesnaženosti tal sicer še potekajo, rezultati analize pa bodo znani v prihodnjih dneh.

Kakšna je prihodnost tovarne Melamin?

Kot je pojasnil direktor Srečko Štefanič, podjetje Melamin lep čas ne bo delovalo. Dodal je, da vzpostavitev tehnologij visokega ranga terja svoj čas, v eksploziji pa so zgoreli procesni računalniki ter elektroinštalacije, zato najverjetneje še nekaj časa ne bodo operativni. Kratkoročno rešitev pa bi našli, tako Štefanič, v povezavi s poslovnimi partnerji iz Nemčije, Italije, Francije, Kitajske in Združenih držav Amerike. Več direktor Melamina ni upal napovedovati, saj da v takšni situaciji v Sloveniji še nismo bili. Se pa pristojni že sedaj ukvarjajo z vprašanjem, kako bodo družinam, ki bodo ostale doma, nudili podporo oziroma kako bodo nadomestili izpad prihodka.

Kdo je sodeloval v intervenciji?

Na intervenciji je sodelovalo približno 150 gasilcev, aktiviranih pa je bilo več kot 15 gasilskih društev. Pri intervenciji so sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske, ki so nudili logistično podporo s termovizijo na dronih, kar je gasilcem bistveno olajšalo delo. Ko je bilo mesto intervencije pregledano, so s terena umaknili skoraj 90 odstotkov vseh ekip, na terenu je ostalo le še 15 gasilcev, ki nudijo pomoč pri urejanju in varovanju preostalih dejavnosti. Vodja intervencije Leon Behin je potrdil, da so intervencijske službe zaključile z delom, a da bodo v nadaljevanju še sodelovale s specialno kriminalistično policijo. Kriminalisti bodo z ogledom kraja in ugotavljanjem vzroka eksplozije začeli, ko bodo vzpostavljene razmere za varno delo, to pa bo predvidoma v petek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!